Zijn we er al? Denkkaravaan leest: Nout en ik in de razende ruimte (6+)

'Nout en ik in de razende ruimte' is een hartverwarmend voorleesboek dat uniek is in zijn soort. Allereerst staat op de cover te lezen dat je zelf mag kiezen of het hoofdpersonage een jongen of meisje is. Eerst was het me nog niet opgevallen, maar er wordt inderdaad nergens naar het geslacht van dat ik-personage verwezen.

Diversiteit blijkt dus een heel gewoon gegeven te zijn in dit boek waar Nout en het hoofdpersonage bij elkaar wonen omdat hun moeders het gezelliger vonden om met z’n vieren te wonen (Nee, ze waren niet verliefd.), kunnen de twee buurmannen wel heel goed met elkaar overweg, wordt er gewinkeld in de kringloopwinkel, zie je enkel in een tekening dat de mevrouw die Nout en het ik-personage redt in een opgesloten wc, in een rolstoel zit en is de mevrouw van de egel-opvang een vrouw van kleur. Het is een grote verdienste van Fleur Doornberg-Puglisi om de diversiteit op zo’n spontane manier weer te geven.

Maar ook de avonturen die de twee kinderen beleven, prikkelen de fantasie en sluiten tegelijkertijd heel goed aan bij de leefwereld van kinderen. De Razende Ruimte is een plek waar alles kan en waar je alleen naartoe kunt als je… Dat weten Nout en het ik-figuur niet, dus gaan ze samen op zoek naar de ingang. De verhalen zijn kort, maar volgen elkaar wel op dus je moet wel vanaf het begin lezen. De kinderen zijn van het nieuwsgierige soort dat veel vragen stelt, maar er tegelijkertijd ook op los fantaseert en ongedwongen op avontuur gaat. Wanneer ze de hond van de buurman uitlaten in het bos, ontsnapt hij. Er volgen spannende momenten waarin de kinderen hun zelfredzaamheid tonen, maar toch geschrokken weer thuis geraken.

'Waar zijn we eigenlijk?’ vraagt Nout.

‘Waarom vraag je altijd zoveel?’ vraag ik.

‘Omdat ik heel veel weet,’ zegt Nout.

‘Nee, je vraagt juist veel omdat je niets weet?’

‘Maar doordat ik veel vraag, kom ik juist heel veel te weten,’ zegt hij.

Nout en ik in de razende ruimte is een vernieuwende verhalenbundel over de vriendschap tussen twee kinderen en hoe zij opgaan in hun fantasie en spel. Een boek met lieve, kleurrijke personages, koekjes en chocomelk, gekleurde laarzen, grappige gedachten en sfeervolle tekeningen in kleur. Een must-have omwille van de originaliteit en diversiteit! Van mij mag er gerust een vervolg komen.

Volgens de uitgeverij is dit een boek voor 4- tot 6-jarigen, maar ik denk dat eerder kinderen vanaf een jaar of 6 de verhalen echt zullen waarderen en begrijpen.

Nout en ik in de razende ruimte (6+)

Fleur Doornberg-Puglisi (tekst)  |  Aron Dijkstra (ill.)  |  ISBN 9789025884116  |  Uitgeverij Leopold

Met dank aan Standaard Uitgeverij voor het het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.