Een boek dat vragen stelt. Denkkaravaan leest: Waar dient het voor? (5+)

         

'Waar dient het voor?' brengt op een originele en grappige manier het denken van jonge kinderen (en hun begeleiders) in beweging.

Het eerste wat opvalt aan het boek zijn de felle, vrolijke, collageachtige illustraties die heel veel ruimte laten voor verbeelding. Madalena Matoso roept een vrolijk universum op met haar speelse beelden die werkelijk prachtig zijn.

Maar niet enkel de illustraties betoveren. Ook de tekst zit vol verbeelding, humor en filosofie. De vertaling van Annelies Beck speelt met taal en injecteert ritme en klank in het boek.

Doorheen het boek denk je na over dingen waarvan je weet waar ze voor dienen (een schaar, kleurpotlood), dingen die zijn waar ze voor dienen (nagelknipper, kurkentrekker), dingen die voor veel dienen (smartphone) en dingen die dienen voor iets dat ze nooit hadden kunnen bedenken. Zouden er dan ook dingen zijn die nergens voor dienen? En waarom stellen we de vraag waar iets voor dient?

“Een neushoorn vragen waar hij voor dient, helpt ons niet te begrijpen wat hij is. Wanneer ik een neushoorn zie, is mijn eerste vraag niet meteen waar hij voor dient.”

Wat heel bijzonder is aan dit boek is dat de auteur je moeiteloos meeneemt in het spel van vragen stellen en verwonderen. Hij spreekt de lezer rechtstreeks aan. Dat zorgt voor een heerlijke dynamiek die je tijdens het voorlezen zo kan overnemen.

Op de eerste pagina zie een soort atletiekpiste met de genummerde banen in felle neonachtige kleuren, met daarbij de vraag “Voor we beginnen: heeft er iemand een vraag?” Op het einde van het boek zie je hetzelfde atletiekparcours, maar nu lopen de genummerde banen in een wirwar door elkaar. Iemand nog een vraag? Dat laatste beeld zegt alles: omarm het vragen stellen, de twijfel, het plezier. En weet dat er achter de vanzelfsprekendheid van alles zit om te gaan onderzoeken!

Waar dient het voor? geeft het spel van verwondering en denkplezier terug aan kleuters en iedereen die zich jong van geest wil voelen. De fascinerende illustraties, humor en pertinente vragen zorgen voor weergaloos lees-, kijk- en denkplezier. Aanrader!

Waar dient het voor? (5+)

José Maria Vieira Mendes (tekst)  |  Madalena Matoso (ill.)

Annelies Beck (vertaling)

ISBN 9789463880572

TipToePrint

 

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen