Waar leef jij voor? Denkkaravaan leest: De jongen en de papegaaiduiker (8+)

Tijdens een stormachtige nacht loopt een schip op de rotsen en zinkt. De stille vuurtorenwachter op Papegaaiduikerseiland ziet het gebeuren en redt die nacht 30 mannen, vrouwen en kinderen. Eén van de kinderen is Allen Williams. Hij krijgt die nacht een schilderij toegestopt van Benjamin, de vuurtorenwachter dat hij zijn hele leven koestert. Wanneer het tijd is om zijn eigen weg te gaan, is hij vastberaden om Benjamin op te zoeken en hem te bedanken.

De jongen en de papegaaiduiker is een betoverend boek dat je vanaf het allereerste moment meeneemt in een prachtig verhaal over eenzaamheid, hoop, opgroeien, oorlog, verlies en vriendschap. Een ideaal voorleesboek voor kinderen vanaf 7 jaar, zelf te lezen vanaf 8 jaar. Hier en daar komen moeilijke woorden voor, maar ik zou jonge lezers niet onderschatten. Ook zij houden ervan geprikkeld te worden.

Het verhaal vertelt het leven van Allen. Die groeit na de scheepsramp op in het kille huis van zijn grootouders, terwijl hij amper contact heeft met zijn fragiele moeder. Op kostschool ontdekt hij zijn liefde voor hardlopen, tekenen, schilderen en lezen en wanneer hij toevallig op een krantenartikel stuit over de scheepsramp en de vuurtorenwachter, weet hij voor de eerste keer wat hem werkelijk te doen staat. Hij zoekt de zonderlinge vuurtorenwachter weer op en ondanks diens geslotenheid, ontstaat er een mooie vriendschap terwijl ze samen voor een papegaaiduiker zorgen.

Het verhaal maakt vaak sprongen en raakt veel thema’s aan, maar diept ze niet uit. Als je wil, kan je er zelf dieper op ingaan tijdens het voorlezen of kan je ze (muzisch) uitwerken in de klas.

Ik noteerde in ieder geval veel filosofische vragen tijdens het lezen die de start kunnen zijn van een goed gesprek met kinderen. Een aantal voorbeelden:

Wanneer Allen naar kostschool wordt gestuurd:

  • Wat betekent het dat Allen ‘onmogelijk’ is?
  • Kan iemand onmogelijk zijn?
  • Kan droevig nieuws ook fijn zijn? En omgekeerd?
  • Vanaf wanneer moet je ‘op eigen benen kunnen staan’? Wat betekent dat?

Bij het krantenartikel over Benjamin die de opvarenden redt, maar er geen commentaar op wil geven omdat hij “deed omdat het gedaan moest worden”:

  • Is Benjamin een held? Waarom?
  • Als je iets doet omdat het gedaan moet worden, doe je dan iets speciaals?
  • Kan je weigeren een held te zijn?
  • Moet je helden bedanken?

Je kan dit boek dus prima gebruiken om samen na te denken met kinderen waardoor je misschien nog wat meer zijwegen verkent of de kinderen de tijd geeft om wat dieper in de thema’s te duiken.

Bovenal is dit een boek dat je laat reizen naar een andere tijd en plaats. Morpurgo is een meester-verteller die voor dit boek samenwerkte met illustrator Benji Davies. Op bijna elke pagina krijg je een prachtige illustratie in kleur, die de sfeer heel goed vertaalt. Bovendien is er veel witruimte bij het zetten van de (iets grotere) tekst en dat gaan beginnende lezers heel aangenaam vinden. Achteraan is ook een pagina met weetjes over papegaaiduikers toegevoegd.

De jongen en de papegaaiduiker is een tijdloos, hartverwarmend (voorlees)verhaal over eenzaamheid, vriendschap en je weg vinden doorheen tegenslag. Een blijmoedig boek dat jonge kinderen laat zien wat er kan gebeuren als je durft kiezen voor datgene wat echt voor jou telt. Om te koesteren.

De jongen en de papegaaiduiker (7+)

Michael Morpurgo (tekst)  |  Benji Davies (ill.)  |  Edward van de Vendel (vert.)

ISBN 9789024596188

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff en VBK België voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen

Dit vind je misschien ook leuk

10+6+
Grote acties hebben grote gevolgen. Denkkaravaan leest: Baas van de wereld
10+6+
Met een goed humeur op pad. Denkkaravaan leest: Ik, Octopus
4+6+
Zo gemakkelijk wordt durven. Denkkaravaan leest: Rosa de héél héél dappere zalm