Thema’s: fantasie, identiteit, verraad, verzet, leiderschap, goed & kwaad
Jinna is een weeskind en is onafscheidelijk met haar hond Scharrie. Ze woont in bij de gemene tante Agaath. Wanneer die Scharrie weg wil doen, vlucht Jinna samen met haar hond naar het magische Umbrador. Dat land wordt geregeerd door de wrede Schaduwvorst Fulgis. Maar hoe meer Jinna te weten komt over zichzelf en waar ze vandaan komt, hoe meer ze beseft dat zij diegene is die Umbrador zal moeten beschermen tegen de plannen van Fulgis en zijn boosaardige draak.
Umbrador is een boek dat je niet makkelijk weglegt. Marieke Smithuis brengt als rasverteller fantasie, spanning en intrigerende personages samen in een avontuurlijk verhaal. Jinna ontsnapt op een magische manier uit de mensenwereld en dat is het begin van een reeks ontmoetingen en gebeurtenissen die zich afspelen in een vreemde wereld.
“Er zijn avonturen en avonturen, Jinna. In sprookjesboeken zijn avonturen leuk en spannend, maar in het echt is het anders. Soms zijn avonturen…ook moeilijk…of zelfs naar.” (p. 73)
Jinna wordt in Umbrador onder de vleugels genomen door de lieve en zachte Doortje. Doortje geeft haar de tijd om te ontwikkelen. Want ondanks het feit dat Jinna een Schaduwwezen is, heeft ze nog geen eigen schaduw en daar maakt ze zich grote zorgen over. Doortje echter heeft er alle vertrouwen in en ook de andere bewoners laten Jinna alle ruimte om te ontdekken wie ze werkelijk is.
“Een schaduw krijg je, daar heb je niets over te zeggen en ze zijn allemaal even prachtig en bijzonder. Of je karakter goed is, of zwak of zelfs slecht, daar heb je invloed op, begrijp je? Dat is jouw keuze. De keuze waar alles om draait.” (p. 40)
Jinna sluit vriendschap met vele andere Schaduwwezens en kan reken op haar trouwe hond Scharrie en de geniale kat Filou. Maar ook verraad en dood komen op haar pad. Wie kan ze echt vertrouwen en wie is een spion? En is ze te jong om alles te weten of heeft ze echt al alles in zich? En wie is ze eigenlijk echt en wat is er met haar familie gebeurd? Dit boek is bij momenten duister, maar er blijft altijd een klein lichtje branden om je aan te warmen.
“Je kunt er niets mee, met verdriet. Het is er en het hangt als een donkere, zwarte denken om je heen. Alles wordt erdoor bedekt. Niet alleen je gevoelens, maar ook de kleuren van het bos, van de lucht, de geur en de smaak van de wilde appels die we plukten op weg naar het Zomergewest, waar Filou ons naartoe leidde.” (p. 202)
Ik wil zo weinig mogelijk van het verhaal verklappen want dit spannende en rijke boek moet je zelf ervaren. Maar de strijd in het boek tussen goed en kwaad die met spionnen, verzetshelden en dappere bewoners wordt uitgevochten zal veel tieners aanspreken.
Ik hield van de vele vragen en dilemma’s in het boek die je kan gebruiken om gesprekken te voeren over leiderschap, identiteit, vriendschap en trouw. Bijvoorbeeld: Wie is erger: een tiran of een spion? Kun je van iemand houden die je nooit hebt gekend? Ben je het eens met de uitspraak van tante Agaath dat aardig zijn een zwakte is? Is Tarkan een beer of een mens? De Schaduwwezens in het boek (Diegravers, Na-Apers, Gelukstreffers, Sterrenkijkers, Verrekijkers,…) zijn ook dankbaar materiaal om in een taalles mee aan de slag te gaan. Kunnen je leerlingen een nieuw Schaduwwezen bedenken met een bijhorende eigenschap?
Een rijk boek. Met mooie, sfeervolle zwart-wit illustraties van Jeska Verstegen. Aanrader.
Umbrador
Marieke Smithuis (tekst) | Jeska Verstegen (ill.) | ISBN 9789045129099 | Querido | 367 p.
Met dank aan Querido voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.