“Welkom! Kom binnen, kijk verder!” Zo begint het originele prentenboek Schatkamer. Een jongen nodigt zijn vriendje uit om schatten in zijn slaapkamer te bekijken, of moeten we zeggen schatkamer? Want Snuffie is wel oud en versleten, maar ruikt het lekkerst van de hele wereld. En de verwelkte narcissen zijn een cadeau van oma, die nu dood is. Dan is er ook nog een klein doosje met een dode worm die de jongen vond toen hij kampeerde. Mireille Geus componeert de tekst zorgvuldig en schrijft beeldend en tactiel.
We zien niet enkel de voorwerpen, maar ook de herinneringen die bij elk voorwerp horen. Die komen vooral door de gedetailleerde en fantasierijke illustraties van Evy Van Guyse tot leven. Laat je niet afschrikken door de cover: daarvoor werd volgens mij de minst fraaie tekening gekozen van het hele boek. Jammer. Want de prenten in het boek zijn prachtig: de jongens die kamperen, de oma in een tuintje van narcissen staat of de auto die door een landschap van snoeppapiertjes rijdt. De visuele grapjes (bij elk voorwerp staat een bordje vol schrijffouten) zullen vooral de iets oudere lezers kunnen bekoren. Nog een leuk detail: op de binnenomslag staat een kinderlijke tekening van de slaapkamer met daarop rode kruisjes die aan een schatkaart doen denken.
“Deze lieve tante was heel ver weg op vakantie. In een heel ander land. Je hoort het water bijna stromen.”
De lezer wordt getrakteerd op een heerlijk slot: het vriendje krijgt zijn geld terug, want wat heb je daar nu aan? Op de tekening zie je het geld in de portemonnee verdwijnen, samen met de herinneringen.
Schatkamer is een sfeervol prentenboek over de waarde van herinneringen en de onverwachte schatten die je kan verzamelen. Een boek waarin je wil blijven verdwalen. Dit duo mag vaker samenwerken!
Gespreksvragen voor nog meer lees- en denkplezier:
Je kan het boek zo voorlezen en je kinderen een schatkaart maken met de spullen die zij hebben bijgehouden en de herinneringen die erbij horen. In het boek komen geur, smaak en geluid ter sprake. Je kan die elementen ook verwerken in je opdracht of je vragen. En filosofeer dan even over schatten en herinneringen:
- Hoe beslis je of je iets bewaart of niet?
- Kan iets lelijk, een schat zijn? Kan je een voorbeeld geven?
- Zijn er spullen die je niet kan kopen, maar die toch veel waard zijn?
- Wat is dat, een schat?
- Wat kan jij je nog herinneringen van toen je een baby was?
- Wanneer is een herinnering goed? Wanneer slecht?
- Kan een snoepje een herinnering zijn?
- Wat is dat, een herinnering?
Dat levert vast veel boeiende gesprekken op!
Schatkamer (4+)
Mireille Geus (tekst) | Evy Van Guyse (ill.) | ISBN 9789047713920 | Lemniscaat
Met dank uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.