Twee jongens delen lief en leed: ze brengen de dag al spelend met elkaar door, fietsen samen naar school, gaan kamperen, bouwen zandkastelen, eten ijsjes. Terwijl iedereen weet dat Arthur op Zeb is en Zeb op Arthur, durven de jongens het niet hardop te zeggen. Maar ze willen het wel. Hoe pak je zoiets aan?
‘Arthur is op Zeb!’
‘Zeb is op Arthur!’
Iedereen zei dat het zo was.
Arthur weet raad: hij schrijft een eenvoudig briefje. En alhoewel hij vindt dat er telkens iets ontbreekt aan zijn briefje, wordt hij er wel heel blij van. Maar afgeven aan Zeb durft hij niet, dus verstopt hij zijn briefjes in zijn schoolbank, een muziekkoffer en het holletje van een eekhoorn. Wanneer Arthur eindelijk de moed vindt om de briefjes aan Zeb te geven, vindt hij ze niet meer terug. De briefjes waren ondertussen gevonden door Zelda, Zinnia en Zuzella. Die wisten meteen voor wie ze waren. Wanneer Zeb de briefjes leest wordt ook hij heel blij.
Dat is het moment waarop het verhaal zich lijkt te gaan herhalen, want ook Zeb was al heel lang met een briefje bezig, maar vindt dat er nog iets aan ontbrak. Die wending is typerend voor dit vrolijke, ritmische boek dat een spel maakt van herhaling (de briefjes waaraan telkens iets ontbreekt, het verstoppen, …) . Maar laat je niet vangen op het einde: er gebeurt iets helemaal anders…
De prenten in dit boek zijn kleurrijk en zitten vol bedrijvigheid. Er passeren veel verschillende ‘decors’, kleren en activiteiten de revue: een klaslokaal, een fanfare, een steiger, een minigolf, een theaterzaal, … en altijd zie je Arthur en Zeb lieve dingen doen. En dat zonder gegiechel van de rest van de klas, wat in realiteit wel eens anders zou kunnen zijn.
Dit boek laat LHBT-liefde zien zonder dat het een ‘ding’ wordt. Net zoals Zeb een jongen van kleur is en er heel wat diversiteit zit in de andere personages. De ongedwongenheid waarmee deze wereld en verliefdheid in Van Arthur voor Zeb wordt weergegeven, is hartverwarmend.
Van Arthur voor Zeb is een leuk boek over verliefdheid en hoe daarmee om te gaan. Herkenbaar voor iedereen die wel eens verliefd was, maar zijn gevoelens moeilijk kon uiten. En een mooie gespreksstarter om met kinderen te praten over verliefdheid en alles wat daarbij komt.
Gespreksvragen voor nog meer lees- en denkplezier:
- “‘Arthur is op Zeb!’ ‘Zeb is op Arthur!’ Iedereen zei dat het zo was.” Als iedereen zegt dat iets zo is, is het dan ook waar?
- Hoe weet je of je ‘op iemand bent’?
- Wat voel je als je ‘op iemand bent’?
- Waarom verstopt Arthur zijn briefjes?
- Doe je gekke dingen als je verliefd bent?
- Als je verliefd bent, moet je het dan aan die persoon vertellen? Waarom wel/waarom niet? En hoe dan?
- Als je verliefd bent, moet je het dan aan die persoon laten zien? Waarom wel/waarom niet? En hoe dan?
- Word je blij van verliefd zijn?
- Wat is verliefd zijn?
- Hoe verliefd ben je als je smoorverliefd bent?
Van Arthur voor Zeb (5+)
Vincent X. Kirsch | Pim Lammers (vertaling)
ISBN 9789024598472
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff Amsterdam
Met dank voor het recensie-exemplaar aan VBKU-uitgevers en Uitgeverij Luitingh-Sijthoff.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen