Terry en Eric Fan staan bekend om hun ongewone prentenboeken. Ik keek dan ook met veel verwachting uit naar ‘Het viel uit de lucht’. Het verhaal belooft veel filosofie. Op een dag valt er namelijk iets heel bijzonders uit de lucht. Iets rond, vreemd, zwaar. Alle dieren benaderen het met grote nieuwsgierigheid en met hun eigen ideeën over wat het is, waar het vandaan komt en van wie het is. Wanneer Spin echter een grote tentoonstelling bouwt om het Wonder goed tot zijn recht te laten komen en zicht ontpopt tot een op geld beluste zakenman, gebeurt er iets totaal onverwacht.
Dit prentenboek begint mysterieus. De dieren proberen het ding te begrijpen door zich af te vragen waar het vandaan komt, hoe het smaakt of op wat het lijkt. Dan verschijnt een grote zwarte, harige Spin ten tonele die het ding claimt omdat het in zijn web is beland.
‘Niemand kon zich herinneren dat het web er gisteren al was,
Maar eerlijk gezegd kon niemand zich herinneren dat het er gisteren niet was.’
De goede kijker heeft ondertussen al door dat het ding een doodgewone knikker is en dat de spin redelijk zelfzuchtig is. De spin wordt steeds rijker omdat hij de toegangsprijzen verhoogt van Wonderstad (vraag en aanbod, nietwaar), maar heeft niet in de gaten dat zijn stad zonder bezoekers of ding niets waard is. Wanneer een kinderhand de knikker weer opraapt (de Grote Ramp) – prachtig getekend vanuit het perspectief van de kleine dieren!- weet de spin wat hem te doen staat. En dat leidt tot andere wonderen. Een mooi, hoopvol einde voor een boek met een donker kantje.
Dat donker kantje wordt nog eens verstrekt door de illustraties in grijstinten. Enkel de gekleurde knikker licht op tussen zoveel grijs. Maar meesterlijk getekend, dat wel en het heeft iets magisch om een heel verhaal lang met je voeten en je neus in het gras gedoken te zitten. Pas helemaal op het einde voegen The Fan Brothers kleur toe, wat de symbolische boodschap goed versterkt. Ik onthoud dat het de moeite waard is om met een wonderlijke blik naar alles wat rondom ons is en leeft te blijven kijken….
Natuurlijk kan je met dit boek over hebzucht of zelfzucht filosoferen. Maar ook andere vragen kwamen in me op. Hoe kunnen de dieren weten wat het ding is? Hoe weet je waar iets vandaan komt? Als iets van niemand is, is het dan van jou omdat jij het hebt gevonden? Mag Spin geld vragen om het ding te bezichtigen? Wanneer is iets een ramp? Kan een legoblokje een wonder zijn? Wat is een wonder?
Een hoopvol boek over zelfzucht en wonderen. De prachtige, mysterieuze tekeningen doen je verdwijnen in een vreemde wereld, die uiteindelijk toch wel meer op de onze lijkt dan je eerst dacht. Bijzonder boek!
Het viel uit de lucht (5+)
The Fan Brothers | ISBN 9789025884000 | Uitgeverij Leopold
Met dank aan Standaard Uitgeverij voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.