Thema’s: WOII, thuis, dood, geheimen, vriendschap, opgroeien
Omdat de Duitsers dreigen Londen te bombarderen, worden veel kinderen in het rustige Wales ondergebracht. Jimmy kan helemaal niet wennen aan het stille mijndorp Llanbryn, maar zijn kleine broertje voelt zich er onmiddellijk thuis. Op een dag vindt Jimmy een schedel in een holle boom. Welk geheim verbergt Llanbryn?
“Kleine broertjes mogen huilen, maar grote broers moeten flink zijn. Nu zou ik zowiezo niet huilen. Ik ben twaalf.” (p. 10-11)
Vanaf het moment dat Jimmy en zijn broertje Ronnie (6) in het mijnwerkersdorp aankomen, houdt Jimmy zich stoer. Ondanks de warme aandacht en zorgen van mevrouw en meneer Thomas, bij wie de kinderen worden ondergebracht, is Jimmy niet van plan zich hier thuis te voelen of de oorlog te vergeten. Hij weigert mevrouw Thomas ‘tante Gwen’ te noemen en probeert Ronnie ook van haar af te schermen. Daardoor maakt hij het zichzelf wel heel moeilijk. De dorpelingen zijn als achterdochtig genoeg en de Thomassen kunnen niet meteen op sympathie rekenen in het dorp. De reden ervan blijft lange tijd een mysterie doorheen het boek.
Jimmy is een jongen die observeert: hij heeft snel door dat er iets speelt tussen de dorpelingen en de Thomassen, hij voorvoelt problemen met domineeszoon Jack en zijn bende en hij ontdekt een schedel in een boom. Maar wat hij niet kon voorzien, is de transformatie van Florence Campbell: een meisje uit zijn klas in Londen met haren vol luizen en een stoere houding. “Niemand raakt een Campbell aan. Daar krijg je vieze Campbell-bacillen van die je nooit meer af kunt wassen.” Maar Florence neemt een nieuwe start en popt zich op tot beste vriendin van Jimmy. Het is mooi hoe ook Jimmy zich langzaam openstelt voor haar en zijn mening aanpast wanneer hij meer over Florence te weten komt. De kinderen proberen zich staande te houden in het dorp, waar niet iedereen de ‘evacués’ met open armen ontvangt of de waarheid spreekt.
Terug naar de schedel. Jimmy, Ronnie en Florence proberen te achterhalen van wie de schedel is geweest en vermoeden een moord. Ondertussen worden ze gepest, getreiterd en bedreigd door de bende van Jack.
“Die hele evacuatie is één grote leugen. Ze vertellen ons dat we veiliger zijn op het platteland, maar als ik moet kiezen tussen een pak slaag van een stel idioten uit Wales of bommen van Hitler, dan riskeer ik liever bommen. Dan ben ik in elk geval thuis.” (p. 94)
Pas helemaal aan het einde van het boek vallen de puzzelstukjes in elkaar, na enkele spannende scènes. Lesley Parr schreef een spannend, historisch boek waarin veel plaats is voor oprechte gevoelens en nuance. De korte hoofdstukken, goede opbouw en aangename bladspiegel geven zin om verder te lezen. Je gaat je als lezer afvragen in welke mate je omgeving of situatie de oorzaak is van je gedrag. Heb je altijd een keuze om je ‘goed’ te gedragen? Hoe ga je om met het verleden? Hoelang duurt het vooraleer je je ergens thuis kan voelen? Wanneer is een daad ‘goed’ te noemen? Kinderen zullen zich zeker kunnen inleven in dit boeiende verhaal met veel stof tot nadenken.
Tip: Wil je kinderen zin doen krijgen in dit boek, lees dan hoofdstuk 13 (p. 104-111) voor, nadat je een beetje de situatie van Jimmy en Ronnie hebt geschetst. Ze zullen vast willen weten hoe het afloopt!
Het geheim van de vallei
Lesley Parr | Michiel Nijenhuis (vert.) | ISBN 9789021684567 | Ploegsma
Met dank aan Ploegsma voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.