Hoge beren vangen veel wind is een bundel met 25 verrassende en licht filosofische dierenverhalen voor kinderen van 8 tot 108 jaar. Over de beer die dacht dat hij een boom was. Over de nieuwe schoenen van de duizendpoot. Over de dag waarop de mammoet voorgoed het bos verliet. Maar ook over de regenbui die vreemd genoeg alleen de hond nat maakte. En over wat er allemaal gebeurde toen de ezel op de rode knop drukte.
Ik hoor je denken “alweer een bundel dierenverhalen”, maar de verhalenbundels van Korneel De Rynck zijn echte pareltjes en de stem van De Rynck is echt wel anders dan die van Toon Tellegen of Geert De Kockere. Zijn eerste verhalenbundel Waarom een bos geen ramen heeft had me al helemaal overtuigd en smaakte naar meer. Nu (eindelijk!) de opvolger verschijnt, kan ik alleen maar zeggen dat ook die de verwachtingen helemaal waarmaakt.
De ezel was op stap door het bos, toen hij op de stam van een boom een rode knop zag hangen. Boven de knop hing een wit bordje waarop in grote donkerrode letters stond te lezen:
WAARSCHUWING. NIET OP DRUKKEN!
‘Hm’, zei de ezel.
Hij keek om zich heen, zag dar er niemand in de buurt was en drukte op de knop.
De Rynck heeft talent om op een heel natuurlijke en tegelijkertijd fantasievolle manier te vertellen. Zijn verhalen zijn origineel en vrolijk, maar schuren zachtjes aan onze overtuigingen en oordelen. Ze laten nieuwe mogelijkheden zien en spelen met heerlijke gedachte-experimenten: Wat als je liefdesbrief voor de schorpioen, verkeerdelijk bij de gorilla terechtkomt? Wat als de beer denkt dat hij een boom is? Wat als je een eendagsvlieg bent en je je dagje niet hebt? Niet alleen de tekst, maar ook de illustraties verrassen. Naomi Christiaens levert prachtig werk in zachte kleuren en bijzondere composities wat een hele fijne sfeer toevoegt aan het boek. Elke illustratie zou je zo ingekaderd aan je muur kunnen hangen!
De eekhoorn schrok en hield zijn hand voor zijn mond. Hij wist niet wat onverschilligheid was, maar het klonk vreselijk.
‘Onverschilligheid,’ herhaalde de olifant traag.
‘Ja,’ zei de uil. ‘Je emoties werken niet meer. Ze zijn uitgevallen of ontstoken. Verdriet, kwaadheid, blijheid, bezorgdheid, angst, ontroering, nieuwsgierigheid, zo van die dingen. Het is een van de ergste ziektes die bestaan.
‘Het zij zo,’ zei de olifant en hij haalde zijn schouders op.
Met de verhalen kan je alle kanten uit. Het openingsverhaal over de liefdesverklaring van de kikker vormt een leuke aanleiding om kinderen het verhaal te laten afmaken. Want net op het moment dat de uitgelaten gorilla de kikker een zoen geeft, komt de schorpioen langs. Het verhaal over de rode knop, illustreert dan weer het gezegde ‘een koekje van eigen deeg’. Kunnen de kinderen nog voorbeelden bedenken en wat vinden ze van het feit dat de ezel lacht met de ellende van anderen? Het verhaal Weet je wat ik durf? waarin de wezel en de haas vanalles durven, maar vooral goed kunnen overdrijven, is dan weer een mooie aanleiding voor een gesprek over moed en bluf.
Maar wat bijzonder is aan deze bundel, is dat de verhalen ook gaan over dingen die vaak onbesproken blijven in kinderboeken: de olifant lijdt aan onverschilligheid, een ernstige ziekte. De mammoet is teleurgesteld omdat niemand het erg vindt dat hij uit het bos vertrekt (en niemand doet een poging om dat op te lossen). In het verhaal Mag ik eerlijk zijn? is de boodschap dat het fijn is om niet eerlijk te zijn. En de eendagsvlieg heeft zijn dagje niet, maar weet om middernacht precies hoe laat het is. Het verhaal Appelblauwzeegroen snijdt dan weer de relativiteit van kleur aan wanneer alle kleurrijke dieren in het bos plots zwart-wit worden en daardoor iedereen gelijk wordt. De grijze dieren zijn in hun nopjes want zij waren niet racistisch, maar toch tegen kleur. Maar wanneer daarna de rollen worden omgedraaid en de grijze dieren een kleur krijgen, stelt dat hun eerdere standpunten serieus in vraag. De dieren zijn bovendien niet allemaal lieverdjes en dat is dan weer toch heel menselijk en herkenbaar. Voor mij mag De Rynck het zelfs nog wat meer laten schuren.
Van één ding mag je zeker zijn. De kinderen zullen aan je lippen hangen bij het voorlezen van deze verhalen. Hoge beren vangen veel wind is een verhalenbundel waar je geen genoeg van krijgt. Korneel De Rynck heeft een heel eigen stem en is meester in het evenwicht tussen lachen en denken, herkenbaarheid en fantasie, lichtvoetigheid en ernst. Een feest!
Hoge beren vangen veel wind (8+)
Korneel De Rynck (tekst)
Naomi Christiaens (illustraties)
ISBN 9789463832281
Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar.
Ik maak regelmatig gespreksvragen bij nieuw verschenen boeken die je kan gebruiken om verder door te denken of te praten. Bij elke nieuwsbrief zitten er minstens twee van zo’n documenten. Abonneer je snel zodat je geen inspiratie mist!
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen