Trefwoorden: regenworm
Hierom:
- Grappiger dan dit wordt het niet. Noemi Vola charmeert met woord en beeld.
- Een toonvoorbeeld hoe weetjes samengaan met filosofie, verbeelding en leesplezier
- Een boek vol kleurrijke illustraties die zorgen voor een dagelijkse portie opgewektheid
Prangende vraag: Ben ik heel of ben ik half?
‘De woelige wereld van de worm. Over een onderaards leven vol hindernissen’ zag ik een hele tijd terug liggen in een bibliotheek: de opvallende felle roze cover met een grappige regenworm in bochten gewrongen sprak me meteen aan. Het dikke boek valt nog meer op door het fijne formaat (15 x 21 cm) en de creatieve vormgeving, van schutvellen (kronkelende wormen) tot voorwoord tot de (alweer) roze kleur op snee. Wat een ontdekking!
Dit boek is bijzonder omdat het op een heel originele manier het woord geeft aan een alledaagse regenworm. Niemand die zich daarvoor interesseert, zegt Noemi Vola nog in haar voorwoord. Toch slaagt ze erin mijn aandacht vast te houden doorheen het boek met sappige weetjes die al snel overgaan in filosofische vragen en pure verwondering. Vola’s verbeelding slaat op hol wanneer ze het heeft over het belangrijkste lichaamsdeel van de worm: zijn staart. Ze fantaseert over hoe kop en staart heel close zijn en samen ontbijten, naar het sportveld gaan, tandenborstels lenen en kamperen. Heerlijk!
Dan slaat het noodlot toe en wordt de worm getroffen door de bliksem. Hij moet alleen verder, maar weet niet meer waar hij begonnen is en waar hij zal eindigen. Dat zorgt voor een serieuze identiteitscrisis die heerlijk materiaal is om mee te filosoferen! Ben ik heel of ben ik half? En wanneer ben ik begonnen ik te zijn? Kun je iemand zijn en dan plotseling iemand anders worden? De vragen worden letterlijk gesteld in het boek en samen met de grappige, aantrekkelijke en opgewekte illustraties zou je ze zo kunnen voorleggen aan kinderen om een boeiend gesprek in gang te zetten. Je kan met dit boek trouwens alle kanten uit in de klas.
Ook de volgende hoofdstukken zijn erg toegankelijk wat filosofie betreft en het einde van het boek is zo goed bedacht dat ik echt spijt had dat het boek uit was. Het eindeloze talent van Vola werkt aanstekelijk. ‘De woelige wereld van de worm’ is een explosie van creativiteit, humor en filosofie. Meer van dat!
Het boek kreeg een Special Mention Bologna Ragazzi Award 2022 en werd vlot in het Nederlands vertaald door Marion Everink. Ik werd bovendien nieuwsgierig naar uitgeverij parade, een nieuwe frisse stem in de boekenwereld die beslist een plek verdient door de originele uitgaven vol verbeelding en filosofie. Ik ben benieuwd naar al dat moois dat nog aangekondigd werd.
Suggesties voor in je klas
- In hoofdstuk 1 liggen de kop en de staart in een tent en stellen ze onmogelijke vragen. Wat is een onmogelijke vraag? Is ‘Kan de aarde naar beneden vallen?’ een onmogelijke vraag? Waarom wel of waarom niet?
- In hoofdstuk 3 fantaseert de worm over een nieuwe staart. Kijk eens goed naar die illustatie. Herkennen de kinderen de staarten? Laat hen een nieuwe staart tekenen.
- In hoofdstuk 5 verlangt de worm ernaar een steen te zijn. Vraag voorafgaand aan dit deeltje wat de voor- en nadelen zijn van dat idee en rangschik ze eventueel in een kolom. Kan een nadeel ook een voordeel worden?
- In hoofdstuk 6 zoekt de regenworm een huis. Welk huis kunnen de kinderen bedenken voor de regenworm? Laat hen zelf een huis tekenen of leg hen de mogelijkheden uit het boek voor (een tube tandpasta, luciferdoosje,…) en vraag hen of dit een goed huis zou zijn. Waarom denken ze dat?
De woelige wereld van de worm (7+)
Noemi Vola | Marion Everink (vert.) | ISBN 9789463192828 | Uitgeverij parade | 256 pag.
Met dank aan uitgeverij parade voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.