Herinneringen aan een tuin. Denkkaravaan leest: De tuin van mijn Baba

Thema’s: grootouders, moestuin, verhuizen, eten

Een jongen gaat elke dag naar zijn Baba, zijn oma. Zij zet hem een grote kom havermout voor (‘Soms denk ik weleens dat ik in de kom zou kunnen zwemmen’) met veel boter, augurken, kool en bieten uit haar tuin. Er wordt niet veel gezegd, maar oma straalt warmte en zorg uit. Wanneer oma bij de jongen en zijn gezin komt wonen, is er geen tuin. Maar al die dagen bij oma zijn niet voor niets geweest…

Het is moeilijk uit te leggen wat De tuin van mijn Baba met me deed. De stilte in het boek is beladen, want je vermoedt dat de oma veel heeft meegemaakt (‘Mama zegt dat Baba vroeger heel lang heel weinig eten had’). In elk hoekje van haar huis bewaart ze eten uit haar tuin. Niets laat ze verloren gaan. Achteraan in het boek legt Jordan Scott uit dat zijn Baba in Polen werd geboren, waar haar tijdens WOII veel leed werd aangedaan. Zij emigreerde naar Canada en communiceerde met haar kleinzoon door middel van gebaren, aanrakingen en lachjes.

Dit boek is een eerbetoon aan haar. Er zit dan ook zoveel schoonheid en troost in: de manier waarop de oma een gemorst stukje eten opraapt, het een kus geeft en het weer aan de jongen geeft, het subtiele dansen in de keuken tijdens het koken, het hummen in de regen en het verzamelen van regenwormen, de zorg voor de moestuin,… En hoe de jongen die kleine, dagelijkse rituelen eerst niet begrijpt, maar later toch zelf overneemt. Het illustreert mooi hoe gewoontes, gevoelens en gebaren tussen generaties worden doorgegeven.

De setting van het verhaal (met zwavelmolen, ontbijt met bieten en augurken) zal voor Vlaamse en Nederlandse kinderen misschien wat vreemd aandoen. Maar de tekst van Jordan Scott (voortreffelijk vertaald door Edward van de Vendel) trekt je zo mee dankzij een verteller in de ‘ik-vorm en de poëtische taal. Ik vond de illustraties van Sydney Smith prachtig, in een heel intense en sfeervolle stijl. Hoe meer tijd je ervoor neemt, hoe meer je de emoties ontrafelt en hoe meer indruk ze maken. Een boek als een kunstwerk. De samenwerking tussen Scott en Smith leidde eerder al tot het veelbekroonde Ik praat als een rivier.

Ga dus samen met kinderen dit boek ontdekken en voorlezen. Het gebaar van oma die langs alle lijnen strijkt van de jongen zijn hand, het dansen in de keuken, het overnemen van gebaren….ze zullen je nog lang bijblijven. De tuin van mijn Baba is een waardevol prentenboek om te koesteren door jong en oud.

De tuin van mijn Baba

Jordan Scott (tekst)  |  Sydney Smith (ill.)  |  Edward van de Vendel (vert.)  |  ISBN 9789045129075  |  Querido

Met dank aan Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

6+
Mosselen aan een touwtje. Denkkaravaan leest: De zee hield het lang geheim
10+6+
Herinneringen om nooit te vergeten. Denkkaravaan leest: Weet je nog?
4+6+
Een stomme beker en een knuffel. Denkkaravaan leest: Prijskinderen