Thema’s: moed, samenwerken, kostschool, draken, waarheid
Hierom:
- soms heb je gewoon even nood aan een portie avontuur en drakenmagie
- leesplezier dat je naar een verlaten eiland katapulteert waar de moed van een groepje kinderen heel erg op de proef wordt gesteld
Prangende vraag: Kan je vrienden zijn met een draak?
Het leven van de elfjarige Henry verandert totaal wanneer hij naar Wolkenburg wordt gestuurd: de kostschool op het verre eiland Zeven Vuren. Daar wordt Henry getraind tot drakenrijder. Hij moet drie examens afleggen, maar zijn eigenwijze draak werkt niet echt mee. Welke geheimen verbergt de draak? En hoe overleeft hij die gevaarlijke proeven als zijn draak niet naar hem luistert?
Bespreking:
Dit boek start spannend, met de komst van een onbekende man die Henry meeneemt naar een kostschool. Het blijkt niet een gewone kostschool te zijn, maar een plek waar slechts enkele uitverkorenen hun lotsbestemming ontdekken. Zij moeten de laatste draken beschermen, een taak die hen wordt toebedeeld nadat ze slagen voor 3 proeven (waarvan eentje op leven en dood).
Je kan je dus wel voorstellen dat het leven van Henry plots een tikkeltje mysterieuzer wordt. Het helpt niet dat tijdens de eerste proef zijn vijf medeleerlingen schijnbaar zonder moeite contact leggen met ‘hun’ draak en ermee leren communiceren, maar dat Henry’s draak dwars doet en tegenwerkt.
Henry doet zijn best een band op te bouwen met de draak, maar dat mislukt. Als lezer krijg je wél de stem van de koppige draak te horen (netjes in een ander soort lettertype en vet gedrukt) en dat geeft het verhaal een extra (raadselachtige) dimensie.
“De draak dacht na. Wat deed die jongen hier? Wilde hij met hem praten? Een band met hem opbouwen? Dat kon hij vergeten! Maar dat scheen de jongen niet te begrijpen. Zij waren niet voor elkaar voorbestemd. Waarom snapte hij dat nou niet?”
Zo kom je te weten dat Henry en zijn draak niet voor elkaar zijn voorbestemd. Dat geeft meteen een spanning, want wat is er dan aan de hand? En kan Henry dan de proeven met succes afleggen? Gelukkig laat Henry zich door zijn vrienden helpen en samen ontdekken ze wat er écht aan de hand is op het eiland Zeven Vuren.
Dit boek leest supervlot en je maakt kennis met bijzondere personages zoals je die kan verwachten in een avonturenboek over drakenrijders: magister Duncan die de kinderen op het hart drukt dat ze Zeven Vuren maar kunnen overleven als ze samenwerken, bibliothecaris Nicolas Ramsay die de kennis over de verschillende clans bewaart, magister Finley die een kluis met goud moet bewaren,… Het verhaal is ook doorspekt met traditie: zo draagt op Zeven Vuren iedereen kilts en behoor je door je geboorte bij een clan die hun lijfspreuken door de eeuwen heen hebben waargemaakt. Voeg daar een portie mist, mysterie en een spelletje vuurballen ontwijken bij en je hebt een aantrekkelijk geheel.
Het boek is gedrukt in een aangenaam groot lettertype en geïllustreerd met enkel sfeervolle prenten in zwart-wit. Mij stoorde enkel het ontbreken van een pagina-nummering ( altijd handig wanneer je citaten wil noteren bijvoorbeeld).
Leuk weetje: Achter het pseudoniem Emily Skye gaan de redacteuren van uitgeverij Baumhaus Verlag schuil. Samen hebben zij De geheime drakenschool bedacht, omdat ze het belangrijk vonden zelf eens in de rol van schrijver te duiken. Wat mij betreft is dat experiment geslaagd. Het boek leest vlot, bevat de nodige portie avontuur en mysterie en zal door een breed publiek worden gesmaakt. En spannend genoeg om voor te lezen in de klas!
De geheime drakenschool (8+)
Emily Skye (tekst) | Pascal Nölder (ill.) | Saar Breimer (vert.) | ISBN 9789026167201 | De Fontein Jeugd
Met dank aan De Fontein Jeugd voor het recensie-exemplaar.
Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.