Tijd om te verbazen. Denkkaravaan leest: De boom die een wereld was

Hierom:

  • Buitengewoon goed geschreven dierenverhalen die je aan het denken en dromen zetten
  • Prachtige illustraties die de sfeer van de boom en zijn bewoners ensceneren
  • Las jij al ooit een verhaal over een snoek en een andere snoek die wensen dat er een rotsblok uit de lucht komt vallen? Zo eigenzinnig en grappig is het.

Prangende vraag: Kan het zijn dat je iets heel anders bent dan je denkt? (uit: De steenuil)

Covertekst:

De boom is oud en stil. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er wanneer de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om?

In De boom die een wereld was staan 18 korte verhalen over het leven in, rond, boven en onder de boom. De boom (‘zo oud als de wereld’ en ‘zo groot als de wereld’) lijkt stil en verlaten, maar dat is schijn, want het is de plek waar de luiaard, de kruisspin, de bruine beer en nog ander dieren zich ontpoppen tot verrassende personages met grappige, ontroerende en filosofische gedachten. Hilarisch is het verhaal van de luiaard die de hele dag de schijn moet ophouden en zich daarom ‘s nachts volledig laat gaan. Wanneer iedereen slaapt, rent en springt hij erop los. De glanzende houtmier is haar dagen zat en droomt ervan uit te vliegen. Een groots en meeslepend leven wil ze leiden. Wanneer de boerenzwaluw op haar bladerveld landt, grijpt ze haar kans en springt….recht in de snavel van de boerenzwaluw.

De verhalen hebben een filosofische en soms absurde en grappige ondertoon. Zoals het gesprek tussen de boerenzwaluw en de tuinslak over iets kwijt zijn.

‘Je bent iets kwijt, maar je weet niet wat?’

‘Dan is er toch niets aan de hand?’

‘Jawel,’ zei de boerenzwaluw, ‘want ik mis het wel.’

‘Wat mis je dan?’

‘Dat weet ik dus niet.’

‘Hoe weet je dan dat het kwijt is?’

‘Omdat ik dat voel. Snap je? Ik voel leegte waar het hoort te zijn.’

Goldewijk schrijft geniaal goed en zijn grootste verdienste bij dit boek is misschien wel dat hij er zo’n mooi geheel van maakt. Waar andere verhalenbundels eerder losstaande verhalen presenteren, bouwt De boom die een wereld was toe naar een betekenisvol einde.

De prachtige kleurenillustraties van Jeska Verstegen zijn bovendien om duimen en vingers van af te likken. Een buitengewoon (cadeau)boek waardoor je heel de wereld steeds opnieuw en opnieuw met andere ogen gaat bekijken.

De boom die een wereld was (7+)

Yorick Goldewijk (tekst)  |  Jeska Verstegen (ill.)  |  ISBN 9789021685373  |  Ploegsma

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

6+
Mosselen aan een touwtje. Denkkaravaan leest: De zee hield het lang geheim
6+
Avontuur in Madrid. Denkkaravaan leest: Bombaaj
10+6+
3x filosofische beeldverhalen om zachtjes te laten bezinken