Een zeepsopvis en een gebroken Margarita. Denkkaravaan leest: Bahar op de maan

Hierom:

  • Vlot geschreven verhaal met leuke (taal)grapjes en boeiende personages
  • Het leven zoals het is, met een tikketje meer fantasie, vriendelijkheid en heerlijke kinderlogica. Mooie aanzetten om te filosoferen.
  • Het kunstwerk ‘To the Moon’ (Laurie Anderson en Hsin-Chien Huang) vormt spontaan het toneel voor een heel mooi moment tussen Bahar en Ruman
  • Korte hoofdstukken, rustige bladspiegel en ontzettend leuke illustraties van Arevik d’Or

Prangende vraag: Zijn pizza’s kunst?

Covertekst:

De ouders van Ruman gaan misschien scheiden. Dat de liefde zomaar overgaat, daar wordt Bahar verdrietig van. En gaat het pizzarestaurant dan dicht? Dat mag echt niet, want het is de allerleukste plek op deze wereld!

Bahar op de maan is het tweede boek over Bahar. Spring-in-t-veld Bahar woont samen met haar twee mama’s en vertelt over haar dagelijks leven. Het boek begint met de afwas die zich maar blijft opstapelen in de keuken en Mams Sophie maakt Bahar wijs dat afwas groeit als je hem een tijdje niet doet. Daar komt een weddenschap van met op het einde van het boek een wel heel originele winnaar.

Maar de rode draad in Bahar op de maan is het nieuws van Ruman dat zijn ouders gaan scheiden. Rumans papa is zogezegd even de weg kwijt volgens zijn mama. Dat roept bij de kinderen veel vragen op (Is je papa dan verliefd op iemand anders? Zien je ouders elkaar niet meer graag?) en Ruman heeft het moeilijk om de juiste woorden te vinden en zijn emoties te begrijpen. Michael De Cock slaagt erin om vanuit het standpunt van kinderen te schrijven en maakt ruimte voor hun verwarring, boosheid, verdriet, maar ook oprechte vragen en opmerkingen. Agnes moet haar mama die piloot is bijvoorbeeld ook soms lange tijd missen, dus misschien is dat wel hetzelfde als één van je ouders missen wanneer ze gescheiden zijn?

“Ik zou heel verdrietig zijn als mijn mama’s elkaar zouden verlaten. Het is natuurlijk niet het einde van de wereld. Die blijft altijd draaien. Maar het is wel het einde van iets. Het einde van een tijdperk. Dat hoorde ik eens op het nieuws.” (p. 25)

In dit verhaal duiken regelmatig metaforen op die beelden geven aan de verwarrende gevoelens (Liefde die op is is als een glas limonade dat je tot op de bodem hebt leeggedronken ) en door de korte hoofdstukken duiken kinderen echt meteen het verhaal en de thematiek in. Er is veel zachtheid in de omgang met elkaar en het feit dat ook kunst hier een belangrijke rol wordt toebedeeld, hoeft niet te verbazen van een auteur als Michael De Cock. Je kan aan de hand van het verhaal zo met jonge kinderen over kunst gaan filosoferen.

Tijdens een museumbezoek ontdekken Bahar en haar klas de installatie ‘To the Moon’. Wandelend met VR-brillen verwonderen ze zich over de verlatenheid van het maanlandschap. En dan zie je hoe emoties ineens beleefd worden: pas wanneer Ruman doet alsof hij een maanmannetje is, kan hij praten over hoe verdrietig hij is. En dat hij ver weg van iedereen wil zijn. Bahar speelt het spelletje mee en trakteert hem op maanlimonade. Het museumbezoek mondt uit in een tentoonstelling waar de kinderen hun eigen creaties laten zien. Zowel Bahar als Ruman komen origineel uit de hoek en het einde van het boek ontroerde me en stemde me hoopvol. ‘Kunst kan misschien niet alles oplossen, maar je kan er wel iets mee vertellen’, zegt meester Johnny.

De Bahar-boeken van Michael De Cock zijn een ode aan de vindingrijkheid en veerkracht van kinderen, zowel in spel als in het dagelijks leven. Ik vermoed dat veel jonge lezers zichzelf zullen herkennen in Bahar of één van haar vrienden. Bahar op de maan is een boek dat uitblinkt in eenvoud, helderheid, humor en vrolijkheid. De illustraties van Arevik d’Or zijn speels, grappig en geven het verhaal extra zuurstof.

Extra vragen om te filosoferen over kunst (in het boek vanaf pagina 37):

  • Kan je leren houden van kunst?
  • Is kunst voor rijke mensen?
  • Wat is wel of geen kunst: een foto, een schilderij, een pizza, een boek, je juf of meester?
  • Is het belangrijk dat je kunst begrijpt?
  • Wat doet kunst?

Bahar op de maan (7+)

Michael De Cock (tekst)  |  Arevik d’Or (ill.)  |  ISBN 9789045129679  |  Querido  |  85 p.

Met dank aan Uitgeverij Querido en L&M Books voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

6+
Mosselen aan een touwtje. Denkkaravaan leest: De zee hield het lang geheim
10+6+
Herinneringen om nooit te vergeten. Denkkaravaan leest: Weet je nog?
4+6+
Metamorfose van een kleine vlek. Denkkaravaan leest: Foutje? Echt niet!