4x voorleesboeken vol filosofie (Voorleesweek #2)

Voorleesboeken vol filosofie

kijk nou taart

Kijk nou…taart!

J.C.McKee  |  Mariella Manfré (vert.)  |  ISBN 9789026162725  | Uitgeverij De Fontein

Luiaard en Maki botsen op een gigantische taart. Daar hoort natuurlijk een feestje bij. Maar wie zouden ze uitnodigen? Olifant niet want die eet zo de hele taart op en ook de pauw niet want die eet nooit iets wat mooier is dan hij. Mier uitnodigen is vragen om problemen want als je er één uitnodigt, moet je ze allemaal vragen. Wie blijft er dan over om de taart op te eten? En van wie was die taart eigenlijk?

Kijk nou…taart! is een hilarisch prentenboek vol humor en spanning. De voor en tegens die Maki en Luiaard bedenken om dieren uit te nodigen, zijn origineel in beeld gebracht. Een mierenkolonie staat in de wachtrij (incl. een bordje “wachttijd 5 uur”), de stekels van stekelvarken belanden overal en de kameleon zit verborgen in het gras. Het onverwachte einde zal voor veel ‘oehs’ en ‘aahs’ zorgen tijdens het voorlezen. Maker J.C. McKee weet hoe je kinderen kan boeien: met woord- en beeldgrapjes en spanning op het juiste moment. Je kan met dit boek ook veel kanten op tijdens en na het voorlezen:

  • Als jij een taart vindt, mag je er dan mee doen wat je wil?
  • Als jij een taart vindt, zou je ze delen? En met wie?
  • Zijn er ook mensen met wie je de taart niet zou willen delen? Waarom?
  • Wat bedoelt tijger wanneer hij zegt “O, maak je geen zorgen…” (Bij dit stukje kan je vragen aan de kinderen om te voorspellen wat de tijger gaat doen.)
  • Als je iets vindt en je weet niet wie de eigenaar is, mag je het dan houden?

Grappig en origineel voorleesboek met een verrassend einde over een maki en een luiaard die wel willen delen, maar telkens opnieuw een reden vinden om het niet te doen. Verzorgde uitgave met oog voor detail (let op de barcode en het colofon!) Aanrader.

Met dank aan uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

 

hendrika

Hendrika, het schaap dat in een boom klom

Tine Mortier (tekst)  |  Charlotte Severeyns (ill.)  |  ISBN 9789462916753  |  De Eenhoorn

Ik heb een zwak voor buitenbeetjes in boeken. Dus ook voor Hendrika, het schaap uit het gelijknamige boek. Zij heeft het prima naar haar zin hoog in een boom. In haar nestje liggen een matras en dekentje, een tafelkleed, een doos kleurpotloden en natuurlijk haar zwemdiploma. Alles om de gure winter door te komen, want Hendrika houdt niet van koude poten. Maar de rest van de kudde snapt er niets van. Schapen klimmen toch niet in bomen? Het eigenzinnige schaap vindt de andere schapen maar dom: straks vriezen hun poten er nog af! Kan ze de anderen overtuigen van het gebaande pad af te wijken?

Tine Mortier schreef een mooi en rustig verhaal. Ondanks het commentaar van de andere schapen (‘Doe een keer normaal en kom naar beneden!’) bouwt ze toch rustig verder aan haar nest, waar uiteindelijk plaats genoeg blijkt te zijn voor iedereen. (En een pingpongtafel) De schapen wijken letterlijk van hun pad af door verticaal in de boom te klimmen. Alles in dit verhaal is in balans: de kleine grapjes, de korte zinnen, het voorleesritme, de subtiele boodschap. Daarbovenop komen de prachtige tekeningen van Charlotte Severeyns die een winterse sfeer scheppen. Je zou er bijna zelf van gaan bibberen. Elke prent is er één om in te kaderen, in prachtige blauwe en oranje kleuren.

Hendrika, het schaap dat in een boom klom is een vertelling waarvan jong en oud zal genieten. Een hoopvol verhaal, prachtig verbeeld, over hoe leuk het is om samen eigenzinnig te kunnen zijn.

 

alle liefde van de hele wereld

Alle liefde van de hele wereld

Mac Barnett (tekst)  |  Carson Ellis (ill.)  |  Edward van de Vendel (vert.)  |  ISBN 9789401484787  |  Lannoo

‘Wat is liefde?’ vraagt een jongetje zich af. Zijn oma is oud en zal het antwoord wel weten, maar haar antwoord is mysterieus: ‘Als je de wijde wereld in trekt, zul je misschien een antwoord vinden.’ Dus dat doet hij. De antwoorden die de jongen verzamelt, lijken hem niets wijzer te maken. Volgens de visser is liefde een vis, volgens de toneelspeler is het applaus en de timmervrouw vindt liefde een huis. Hoe kan hij de liefde ooit begrijpen?

‘Je timmert en je zaagt,

je legt de planken op hun plek.

Het wiebelt en kraakt,

Dus je past je plannen aan.

Maar uiteindelijk staat het stevig.

En dan ga je erin wonen.’

Alle liefde van de hele wereld is een poëtisch boek rond een mooie filosofische vraag. Mac Barnett slaagt erin je te doen nadenken over wat liefde kan zijn. Hoe lijkt liefde op een vis? Of wat hebben de eerste wintersneeuw of een esdoorn in de zomer met liefde te maken? Mijmerend en kabbelend gaat het verhaal én het leven van de jongen verder tot hij weer thuis is van zijn reis en zijn oma benieuwd is of zijn vraag is beantwoord.  Het open einde schept ruimte voor wat dat antwoord dan wel mag zijn.

De mooie en kleurrijke illustraties van Carson Ellis vatten perfect de mysterieuze, bijna magische toon van het verhaal. Door de vele lagen in de tekst kan groot en klein genieten van het nadenken en praten over de vraag wat liefde is. Het boek maakt je stil, laat je vertragen en glimlachen om de originele en veelzeggende antwoorden van de diverse personages. Voor knusse voorleesmomenten.

Een boek als een tas dampende thee bij een knisperend haarvuur. Aanrader.

Met dank aan Lannoo voor het recensie-exemplaar.

jij bent het einde

Jij bent het einde

Tom Marien (tekst)  |  Penelope Deltour (ill.)  |  ISBN 9789002277153  |  Davidsfonds Infodok

Waar eindigt het einde? Kan je het einde zien? Wat als achter het einde een nieuw daarachter komt? Het bijzondere prentenboek Jij bent het einde loopt over van de vragen. Het zijn vragen die de nieuwsgierige jongen Zain tegenkomt op zijn zoektocht naar ‘het einde’. Hij reist de wolken achterna (‘Soms hebben ze haast en snellen ze door de lucht. Soms worden, de wolken moe en kruipen ze als een slak vooruit.’), door dorpen, over heuvels en door zeeën. Het einde is ver, maar Zain blijft dapper doorgaan, ook wanneer een begrafenisstoet hem confronteert met het einde van een mens (‘Dat mag het einde niet zijn.’). Dan is al het einde uit zijn hoofd. Maar waar is Aya ondertussen die tegen hem zei ‘Jij bent het einde’?

Dit boek begint als een traditioneel verhaal, maar wat volgt zijn poëtische zinnen en mijmeringen die mooi aan elkaar worden geregen maar wel een extra inspanning vragen van de lezer door de raadselachtigheid. Het zijn prachtige woorden en een beeldrijke taal die Tom Marien gebruikt om een bijzondere wereld te scheppen waarin veel plaats is voor verwondering en filosofie. Nadenken over het einde is ook spannend: wanneer de jongen ‘s nachts voor de wilde zee staat, duikt de vraag op of hij in het niets kan verdwijnen. Die gedachte kan eng zijn, maar krijgt in het boek een mooi vervolg met de matroos die niet in het einde gelooft omdat na elke golf een nieuwe golf komt. En zo waaien en dansen de gedachten in het hoofd van Zain en in dat van de lezer, terwijl de oogverblindende illustraties van Penelope Deltour je blijven verrassen en nieuwe dimensies onthullen.

Jij bent het einde is een intiem en hoopvol verhaal over een zoektocht die geen einde kent. Voor dappere lezers.

Extra: Tom Marien en Joey Brocken (Droomreiziger) maakten twee prachtige nummers bij dit prentenboek. Te beluisteren via de QR-code achteraan in het boek.

Met dank aan Davidsfonds Infodok voor het recensie-exemplaar.

Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door onze blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.

Dit vind je misschien ook leuk

10+6+
Wuiven is een kunst. Denkkaravaan leest: De armen van de octopus
4+6+
Metamorfose van een kleine vlek. Denkkaravaan leest: Foutje? Echt niet!
10+6+
3x filosofische beeldverhalen om zachtjes te laten bezinken