4x prentenboeken met eigenzinnige hoofdpersonages

Een vrolijke jongen die een vlinderkind probeert te zijn, een eigenwijze wolk die maar blijft groeien en snakt naar vrijheid, een kat die haar eigen weg gaat en een aardappel die niets wil moeten. Dat zijn de eigenzinnige hoofdpersonages in een nieuwe oogst prentenboeken.

vlinderkind

Vlinderkind (4+)

Marc Majewski (tekst & ill.)  |  Edward van de Vendel (vert.)  |  ISBN 9789021040509  |  Luitingh-Sijthoff

Een mooi prentenboek vol bloemen en kleuren over een jongen die zich een vlinder waant. Je ziet de jongen knippen en plakken in zijn rommelige kamer, waar alle aandacht naar de grote vlindervleugels gaat. Wanneer hij klaar is, ademt alles hoop en vrolijkheid uit. Eens buiten laat hij zich meedragen van bloem tot bloem, zwiert en waait hij en klapperen en flapperen de vleugels. Maar dan komt hij een groepje kinderen tegen. ‘Die kinderen weer.’ De kinderen pesten hem en vernielen zijn vleugels. De euforie is weg en de jongen verstopt zich binnen onder een dekentje. Tot zijn vader hem helpt opnieuw een vlinderkind te zijn.

Marc Majewski weet met heel weinig woorden een indringend en hoopvol verhaal te vertellen. Je moet vooral goed naar de kleurrijke en overvloedige prenten kijken om te weten wat er gebeurt of wat er wordt gezegd. Dat is sterk, want het laat veel ruimte voor eigen invulling en gesprek. Zo wordt dit een boek voor alle leeftijden. En dan al die fleurige bloemen, planten, bomen en opvallende vlindervleugels! Een bijzonder prentenboek dat creativiteit viert met de boodschap dat je altijd jezelf mag zijn.

 

 

lizzie en de wolk

Lizzie en de wolk (5+)

The Fan Brothers (tekst & ill.)  |  Studio Bos (vert.)  |  ISBN 9789025885700  |  Leopold

The Fan Brothers schrijven en tekenen met een perfecte mix van humor (de instructies voor de wolk zijn uitermate grappig), diepgang en herkenbaarheid. Hoewel de wereld die ze creëren altijd wel een beetje bevreemdend aanvoelt, weten ze er een mooi verhaal van te maken dat je meteen meeneemt. Lizzie en de wolk is een duwtje in de rug voor iedereen die snakt naar ruimte en wil leren dat loslaten veel vrijheid kan opleveren. Extra pluspunt: dit gaat eens niet over dieren, maar over een kind en een wolk. Een prentenboek om te koesteren.

 

de kattenwandeling

De kattenwandeling (5+)

Sara Lundberg (tekst & ill.)  |  Edward van de Vendel (vert.)  |  ISBN 9789464943207  |  TipToePrint

Een iets dikker prentenboek dat bestaat uit 2 delen. In het eerste deel neemt een baasje de kat mee uit wandelen. ‘En ik beslis waar we naartoe gaan.’ Dus nemen ze de weg die ze altijd nemen en spelen ze het spel dat ze altijd spelen. Totdat de kat een andere kat tegenkomt. Ze hebben het leuk samen en wanneer het baasje naar huis wil, komt de kat niet vanzelf mee. ‘Waarom moet jij eigenlijk altijd beslissen? zegt ze.’ Het baasje blijft nog even alleen in de stad dwalen, maar gaat dan toch naar huis….waar de kat ligt te spinnen in de zetel.

In het tweede deel mag de kat beslissen waar de wandeling heen gaat. En dat is wel even wat anders dan het baasje gewoon is: regelrecht het bos in, van het pad af, tussen stekels en muggen. Het baasje is er niet gelukkig mee, maar de beloning die volgt doet alle ellende vergeten: ze brengen de nacht door in openlucht onder een wondermooie sterrenhemel!

De kattenwandeling zal veel kattenliefhebbers aanspreken, maar meer nog dan dat het over een kat en haar baasje gaat, is het een oproep tot verwondering en verdwalen. En misschien gaat het ook over vertrouwen hebben in de ander. Sara Lundberg schildert met ruwe, maar kleurrijke lijnen. Maar haar paginagrote illustratie van de kat die haar baasje aankijkt en dan nadien de uitklappagina met de sterrenhemel, zijn meesterlijk. Een prentenboek met veel lagen om steeds opnieuw te ontdekken.

 

krieltje

Krieltje. Over een eigenwijze kleine aardappel

Birte Müller (tekst & ill.)  |  Studio Bos (vert.)  |  ISBN 9789025885847  |  Leopold

Het laatste boek in het rijtje verdient de prijs voor meest eigenzinnig en origineel hoofdpersonage. Krieltje is namelijk…. een aardappel die weigert in de puree of de aardappelsla te verdwijnen. Ze rolt van tafel en hopt naar buiten. Daar komt ze allerlei dieren tegen aan wie ze vraagt ‘Waarom ben jij op de aarde?’. De vogel heeft geen idee en zingt gewoon, de regenworm laat planten beter groeien en de hommel bestuift bloemen zodat er vruchten komen. Al die redenen vindt Krieltje wel heel spannend en ze begint zich af te vragen waarom ze zelf op aarde is. Maar dan valt ze in een lange slaap en ontdekt ze dat ze hier is zodat er allemaal andere aardappeltjes uit haar komen.

De vraag waarom je hier op aarde bent, houdt veel jonge kinderen bezig. Krieltje speelt daar mooi op in door verschillende antwoorden aan te reiken en het einde open te laten voor nieuwe en misschien verrassende mogelijkheden. Een heel waardevol boek dus om met jonge kinderen te filosoferen en hen te laten nadenken over waarom zij hier zijn (of hun vriendje, kat, broccoli). De tekeningen van Birte Müller lijken op een collage met heldere kleuren en weinig detail. Mooi gedaan, al had ik gekozen om de tekst niet vetgedrukt te zetten en iets minder te laten overheersen.

Met dank aan uitgeverijen Luitingh-Sijthof, Leopold en TipToePrint voor de recensie-exemplaren.

Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door mijn blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

4+6+
Metamorfose van een kleine vlek. Denkkaravaan leest: Foutje? Echt niet!
10+6+
3x filosofische beeldverhalen om zachtjes te laten bezinken
6+
Zwaar en verderlicht, rustig en wijs. Denkkaravaan leest: Alva en het eiland van herinneringen