3x filosofische beeldverhalen om zachtjes te laten bezinken

Ik hou van woorden en de emoties en associaties die ze bij me oproepen. Heb schriftjes vol mooie uitspraken en boeken vol onderlijnde zinnen. Maar ik loop ook warm voor illustraties in kinderboeken of kleurrijke patronen. Beeldverhalen liggen wat meer uit mijn comfortzone, maar dit keer wekten ze toch mijn nieuwsgierigheid.

In dit lijstje vind je de nieuwste Joke van Leeuwen, ontdek je een klein boekje met papierkunst van Sietse Muis en duik je in de intrigerende wereld van Winny Ang en Marie Van Praag. Het zijn misschien niet allemaal beeldverhalen in de strikte zin van het woord, maar ik vond ze toch mooi samen passen. Van makers uit de Lage Landen én voor alle leeftijden.

een zee van papier

Een zee van papier

Koos Meinderts (tekst)  |  Sietse Muis (ill.)  |  ISBN 9789021684956  |  Ploegsma  |  48 pag.

Otis houdt van lezen en heeft genoeg aan zichzelf en de boeken die hij leest. Als hij leest ‘is hij in zijn eentje alles en iedereen tegelijk.’  Op een dag takelt Otis geen boek, maar het meisje Charlie uit de put omhoog. Zij wil vooral in het echt avonturen beleven. Samen gaan ze op pad en worden ze zelf een verhaal dat gaat over omhoog, omlaag, heen en terug gaan en vooral niet meteen weten hoe het afloopt. Ze maken een ballonvaart, dalen af in een lettermijn en vissen woorden op uit een waterval, tot ze een schrijver ontmoeten die geen letter op papier krijgt.

Wat een parel van een boek! Tegen een zwarte achtergrond komen de papieren knipkunstwerken van boekkunstenaar Sietse Muis helemaal tot hun recht. Ze ademen zowel verstilling als levendigheid uit en zitten vol verrassende details. Samen met de poëtische en filosofische tekst van Gouden Griffelwinnaar Koos Meinderts wordt Een zee van papier een lieve ode aan het boek, mooie woorden en het verdwalen in verhalen.

 

de weg naar morgenochtend

De weg naar morgenochtend. Een beeldverhaal.

Joke van Leeuwen  |  ISBN 9789045130064  |  Querido  |  71 pag.

Veertje leeft meer dan honderd jaar geleden, een tijd waarin veel meisjes op hun twaalfde van school af moesten om te werken. Zo ook de oma van Joke van Leeuwen, aan wie het boek is opgedragen. Het verhaal van Veertje is dat van de nacht voor ze moest gaan werken en we zien dus vooral nachtelijke, donkere taferelen en tekstballonnen met weinig tekst. Je weet als lezer uiteindelijk niet meer wat echt is en wat een droom. De volwassenen in dit boek blinken uit in schelden, dreigen en bevelen. De wereld waarin Veertje terechtkomt is allesbehalve veilig of vrolijk. Dat vond ik echt wel heftig. Gelukkig is er ook het typische filosofische woordspel van de auteur. ‘Veertje, het is zover. Hoe ver?’ of ‘Ik ben van plan later veel bijzonders te doen. Ik ga de wereld vooruit helpen. De wereld draait.’

Joke van Leeuwen weet als geen ander hoe ze beelden en gedachten moet laten schuren en vuurt bevreemdende perspectieven op de lezer af. Ik vind De weg naar morgenochtend een donker en moeilijk te doorgronden boek. Het werd door de uitgeverij aangeboden voor 12+, maar ik vermoed dat het toch eerder een volwassen publiek zal moeten treffen.

 

oneindig ver

Oneindig ver

Winny Ang (tekst)  |  Marie Van Praag (ill.)  |  ISBN 9789462917422  |  De Eenhoorn  |  48 pag.

Een poëtisch prentenboek over Zij die uitkijkt over de zee en Hij die houdt van bergvragen. Het is geen verhaal met een duidelijk begin en einde, maar het is meer een ontdekkingstocht tegen de achtergrond van open landschappen. Er wordt zoveel aangeraakt: ontmoetingen, onderweg zijn, dromen, vragen stellen, denken, … Oneindig ver is een boek dat zich maar langzaam aan je openbaart en waarin je telkens nieuwe dingen ontdekt.

Winny Ang gebruikt korte zinnen en schrijft heel zintuiglijk. Haar woorden kan je bijna proeven op je tong of als een briesje langs je lichaam voelen strijken: stapelwolkenhoog, spelonk, geruisloos, vraagkronkelpaden, knisperen. De prachtige, sfeervolle illustraties van Marie Van Praag zitten vol fijne details en vertelkracht. In haar prenten voel je je helemaal verdwijnen. Een boek dus om stil van te worden.

Met dank aan uitgeverijen Ploegsma, Querido en De Eenhoorn voor de recensie-exemplaren.

Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door mijn blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.

Dit vind je misschien ook leuk

10+6+
Met een goed humeur op pad. Denkkaravaan leest: Ik, Octopus
10+6+
Onderaards leven vol hindernissen. Denkkaravaan leest: De woelige wereld van de worm
10+
Hoe zet ik de tijd stil? Denkkaravaan leest: Hoe ik de beste vriend werd van Helena