4 kleurrijke prentenboeken die je anders laten kijken

 

De jongen met bloemen in zijn haar (4+)

Jarvis (tekst en ill.)  |  Johanna Rijnbergen (vert.)  |  ISBN 9789047713944  |  Uitgeverij Lemniscaat

Hoe breng jij kleur in iemands leven? David is de jongen met bloemen in zijn haar. Hij is vrolijk en lief. Samen met zijn beste vriend maakt hij veel plezier. Maar op een dag gebeurt er iets. David is stil en wanneer hij zijn muts afzet dwarrelen al de bloemblaadjes naar beneden. De kinderen mijden hem omdat ze bang zijn zich aan zijn takken pijn te doen, behalve zijn beste vriend, die nieuwe bloemen begint te maken. Tot David steeds meer eigen bloemen krijgt.

Jarvis vertelt met weinig woorden maar veel gevoel, een krachtig verhaal over vriendelijkheid, tederheid en vriendschap. David heeft het zichtbaar moeilijk, maar zijn vriend is er voor hem met kleine, lieve gebaren die een wereld van verschil maken. Dit is een kleurrijk boek, met zwierige lijnen, vrolijke vormen en veel witruimte. Het speelt zich af in een heel diverse kleuterklas en geeft jonge kinderen taal en beeld om over een moeilijk onderwerp (ziekte,…) te praten.

De jongen met bloemen in zijn haar is een prachtig verhaal op kindermaat over hoe vriendelijkheid helpt wanneer de kleur in het leven van een medemens is verdwenen. Zou in elke klas een plekje mogen krijgen.

Een speciale vermelding voor de uitzonderlijk mooie omslag in reliëf!

 

Een jurk met zakken (4+)

Lily Murray (tekst)  |  Jenny Løvlie (ill.)  | Margaretha van Andel (vert.)  |  ISBN 9789047714132  |  Uitgeverij Lemniscaat

Lucy krijgt een nieuwe jurk voor haar verjaardag. In de Wereldberoemde boetiek hebben ze alle jurken van de wereld: kanten jurken, streepjesjurken, wikkeljurken, prikkeljurken en zelfs ik-neem-je-te-grazen-jurken. Maar geen enkele jurk voelt echt goed. Wanneer ze uitlegt dat ze een jurk met zakken wil, begrijpen de grote mensen er niets van. Maar Lucy is vastberaden. Zij wil geen kant of franje: zij wil zakken voor steentjes, takjes, vliegjes en schelpen. En dat brengt haar tante Augusta op een idee.

Lucy keek schuw naar het kledingrek.

‘Die zakken zijn nodig, voor wat ik…’

’…ONTDEK!

Voor muntjes en steentjes

en botjes en beentjes.

Voor ditjes en datjes

en zo.’

Dit heerlijk ritmische en grappige prentenboek op rijm, trekt alle jurkenregisters open. Kinderen komen ogen te kort terwijl Lucy al die geweldige jurken past. Ook wanneer Lucy de natuur in trekt en we haar verstopt zien zitten achter een boomstronk vol insecten en beestjes, met laarzen door plassen vol kikkers zien springen, barsten de prenten van de details. En wat een mooi kleurenpalet gebruikt Jenny Løvlie.

Een jurk met zakken zet vanzelfsprekendheden op z’n kop en is een ode aan de verwondering en het avontuur. Elk kind verzamelt toch schatten in zijn broek- of jurkzakken? Het maakt Lucy blij te weten dat ze buiten kan spelen, ontdekken en experimenteren. Dat haar tante, na alle hilariteit en twijfel bij de volwassenen in dit boek, op het einde twee jurken koopt (eentje voor Lucy en eentje voor zichzelf), is een knappe boodschap voor kinderen en volwassenen. Je bent immers nooit te oud om op ontdekking te gaan in de natuur! Dit boek zorgt gegarandeerd voor uren voorleespret wanneer je terug binnen bent.

 

Milo tekent de wereld (6+)

Matt de la Pena (tekst)  |  Christian Robinson (ill.)  |  Jeangu Macrooy (vert.)  |  ISBN 9789045127231  |  Uitgeverij Querido

Kun je aan de buitenkant zien hoe iemand echt is? Milo neemt elke maand de metro, maar die reis duurt eindeloos lang. We weten niet naar waar hij op weg is, maar zijn zus is wel bij hem en hij ‘bruist van opwinding en zorgen, verwarring en liefde.’ Net een blikje cola dat hard door elkaar is geschud. Om de tijd te doden, kijkt hij naar de andere reizigers en bedenkt hoe hun levens eruitzien.

De verzonnen verhalen tekent Milo in een schrift. Het zijn herkenbare kindertekeningen in wasco, vol fantasie. Een vrouw in een trouwjurk wordt een gelukkige bruid op een groot feest dat eindigt in een ballonvlucht met haar geliefde man. Een man met de stoppelbaard woont in een rommelig appartement en eet lauwe soep. Bij de jongen in pak verzint Milo een paardenkoets en een kasteel met bedienden. Ondertussen vraagt hij zich af wat mensen zien als ze naar hem kijken.

Dit boek zet je op een originele manier aan het denken over vooroordelen. Op het einde van het verhaal wordt duidelijk waar Milo naartoe gaat en dat is niet wat je op het eerste gezicht had gedacht. De deftige jongen blijkt op weg te zijn naar de gevangenis. Dezelfde gevangenis waar Milo en zijn zus elke maand een bezoekje brengen aan hun mama… Ook Milo stelt zijn fantasie bij: de bruid zou wel eens kunnen trouwen met een vrouw, de man met stoppelbaard zit misschien gezellig aan de tafel met zijn gezin. Ik ken geen enkel ander verhaal over  met zo veel authenticiteit wordt weergegeven.

Milo tekent de wereld is een boek met een grote zeggingskracht dat op een verrassende manier aanzet tot denken. Met weinig tekst (maar soms wel moeilijk woordgebruik), sprankelende tekeningen en een pakkend verhaal stelt het een belangrijke vraag aan jong en oud. Kan je aan de buitenkant zien hoe iemand echt is?

 

Frank en Bert (4+)

Chris Naylor-Ballesteros  |  ISBN 9789025775841  |  Uitgeverij Gottmer

Joepie! Een nieuw boek van Chris Naylor-Ballesteros. Deze auteur en illustrator maakte eerder De koffer, een prentenboek over gastvrijheid en vluchtelingen. Eén van mijn favorieten.

Frank en Bert is een heel ander boek, maar wel in de heel herkenbare tekenstijl van Naylor-Ballesteros. Een beer en een vos spelen graag verstoppertje. Maar Bert is er heel slecht in. Dat vindt zijn vriend eigenlijk wel grappig en stiekem lacht hij ermee. Maar boontje komt om zijn loontje…en dat gaat het jonge publiek ook meteen doorhebben.

Dit vrolijke en speelse prentenboek zit vol visuele grapjes, waarbij je als kijker steeds één stap voor bent op de hoofdpersonages. Dat maakt het voorlezen hilarisch en zal tot veel interactie met kinderen leiden die uiteraard altijd een tikkeltje slimmer zijn dan Frank en Bert. Chris Naylor-Ballesteros gebruikt felle kleuraccenten en zijn illustraties zijn een streling voor het oog. Frank en Bert is een briljant prentenboek dat alles in huis heeft om een klassieker te worden.

Met dank aan de uitgeverijen voor de recensie-exemplaren.

Nog meer filosofie en boekentips? Snuister door onze blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.