Op avontuur in het wilde bos. Denkkaravaan leest: Winde Wildeling en het Moerasmonster (8+)

Winde is pas verhuisd naar de stad zodat haar ouders dichter bij haar zieke broertje in het ziekenhuis kunnen zijn. Winde mist Freddie om mee te spelen en om dingen mee te delen. Op een nacht wordt ze wakker van een doordringend gejank. Wanneer de volgende dag haar hondje Snuf achter de heg in de tuin verdwijnt en wordt meegenomen door vier kinderen, moet ze hen wel volgen.

Ze komt terecht in de Wildernis: een geheime plek met bergen, diepe ravijnen, een moeras en snelstromende rivieren. ‘De tijd buigt en rekt uit. Deze plek is zo groot als je wilt. Er is hier meer dan je je kunt voorstellen.’ De kinderen (Vos, Muis, Raaf en Haas) zijn Wildelingen die op zoek zijn naar het Moerasmonster (een grote harige modderbal met giftanden) dat hun vriend Beer én de donuts uit hun kamp heeft meegenomen. Winde maakt kennis met het leven in de Wildernis: een stok wordt een zwaard, ze ontdekt de Schedelrots en de Vallei van de Moordplanten en redt een Wildeling uit het moeras met haar springtouw. Gaat het de kinderen lukken Beer te bevrijden en het Moerasmoster te verslaan? En wat doet die rara heks in de Wildernis?

Een boek dat eindigt met warme chocolademelk en marshmellows bij het kampvuur kan best gezellig zijn, maar het verhaal blijft voor mij wat te oppervlakkig waardoor ik nooit echt in het verhaal zat. Soms ligt de boodschap (Met je fantasie geraak je overal) er iets te dik op en dat komt kunstmatig en betutteld over.

De tweekleuren-illustraties van Rebacca Bagley in groen en grijs fleuren het boek op en brengen extra sfeer. Een leuk detail vond ik de heks (die een schrijfster blijkt te zijn – of is het omgekeerd?) die als enige volwassene het spel meespeelt en voor een grappige ontknoping zorgt. Auteur Gill Lewis eindigt dit boek meteen met een opstap naar een volgend mysterie (“En bij de beste avonturen wacht aan het einde aan nieuw avontuur”) want dit is het eerste deel van een serie.

Winde Wildeling en het Moerasmonster blijft wel een vlot leesbaar verhaal voor jonge speurders die na het lezen zeker en vast zelf op avontuur willen in de tuin. Een boek als een ode aan de fantasie, magie, moed en vriendschap.

TIP:

Er komen veel thema’s aan bod: avontuur, natuur, problemen oplossen, vriendschap, verhuizen. Je kan het boek voorlezen en nadien over het verhaal praten en filosoferen over natuur of fantasie. Maar het leent zich ook om te knutselen (een mobiel van natuurvondsten), tekenen (een landkaart zoals ook in het boek staat), luisteren (een geluidenbingo) of schrijven (een ander einde verzinnen). Op de website van Lemniscaat vind je enkele mooie lessuggesties, samen met een voorproefje van het boek.

Winde Wildeling en het Moerasmonster (8+)

Gill Lewis (tekst)  |  Rebacca Bagley (ill.)  |  Johanna Rijnbergen (vert.)  |  ISBN 9789047714972  |  Lemniscaat

Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.