Wie wil er nu saaie grotemensendingen doen?        Denkkaravaan leest: Word nooit groot (4+)

Word nooit groot is een heerlijk grappig boek met illustraties van Quentin Blake, geschreven door theaterauteur Al Blyth en schrijfster Stella Gurney. Het werd geïnspireerd op de ondeugende originaliteit van Roald Dahl en daar ben ik echt wel fan van!

Aan het begin wordt direct duidelijk gemaakt dat dit boek er niet is voor kinderen die gehoorzaam, lief of zoet zijn, maar voor bengels van het rebelse soort. Want de toekomst maak jij en dus mag je best eigenzinnig zijn.

Kinderen kunnen er een grappige aansporing in zien om opgewekt te gaan experimenteren, maar voor volwassenen is dit boek evengoed een onverwachte wake-up-call. Want hoe heerlijk was het als kind te fantaseren en te spelen? Maar volwassenen lijken dat niet meer te snappen en worden kwaad als kinderen buiten de lijntjes kleuren.

“Misschien stoomt elk nieuw levensjaar volwassenen wel langzaam gaar…

totdat ze op zijn, en versleten,

hun avonturen zijn vergeten.”

Wie dit boek leest, leert dus dat het zo niet hoeft te gaan! Want het is niet je leeftijd die ertoe doet, maar een kwestie van je geest open te houden voor alles wat nog niet werd bedacht. Misschien word jij wel worstelaar of haarkunstenaar! En zo wordt dit boek ook een ode op rijm aan die gekke, eigenzinnige en verbeeldingsrijke geest van Roald Dahl.

“Kies voor ’t ongebaande pad,

doe eigenzinnig – wie maakt je wat?

Als iemand zegt: ‘Dat kan toch niet?’

Antwoord dan kalm: ‘Ik wil magie!’

Wees enig, eigen, ongewoon,

Draag lompen of een gouden kroon.”

Word nooit groot is een prachtig boek dat je zin geeft op zoek te gaan naar meer avontuur en verwondering. Voor alle kleine en grote lezers die de durf zoeken om buiten de lijntjes te kleuren!

Word nooit groot (4+)

Quentin Blake (illustraties)

Al Blyth en Stella Gurney (Tekst geïnspireerd op de ondeugende originaliteit van Roald Dahl)

ISBN 9789026157769

Uitgeverij De Fontein

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen