Week van het Bos: onze boekentips

Vandaag start de week van het bos. Een klassieke filosofische vraag die denkers al eeuwen bezighoudt is:

“Als een boom in een bos omvalt en er is niemand in de buurt om het te horen, maakt hij dan geluid?”

Fijn om die vraag eens voor te leggen aan je kind(eren)! Of lees een boek voor van het lijstje dat we voor jou hebben gemaakt:

Hoeveel bomen? (4+)

Hoeveel bomen heb je nodig voor een bos? Het hert zegt dat hij het weet, maar volgens de beer zijn het er veel minder. De vos en het konijn noemen weer een ander getal. Maar niemand luistert naar het kleine diertje in de struiken. En die weet het precies!

 

  

Mama kwijt en Ssst, we hebben een plan (4+)

Voor wie van visuele humor houdt, zijn er de boeken van Chris Haughton. In Mama kwijt gaat een klein uiltje op zoek naar zijn mama en krijgt daarbij de hulp van een eekhoorn. In Ssst, we hebben een plan jagen vier mannetjes op een vogel, maar die laatste is hen steeds te slim af. Heerlijke boeken om gebeurtenissen te voorspellen!

Alberts boom (4+)

Beer Albert kruipt na zijn winterslaap weer in zijn favoriete boom. Maar dan hoort hij de boom huilen. Albert en zijn dierenvrienden proberen van alles om de boom te troosten. Dan doet Albert een verrassende ontdekking. Een topper om voor te lezen en na te denken over o.a. of een boom kan huilen, een boom verdriet kan hebben en of je vrienden kan worden met een boom.

Alleen een boom weet hoe hij een boom moet zijn (4+)

Bijzonder prentenboek met grote en felle tekeningen en poëtische tekst. “Een boom zorgt voor een veilige plek om te leven. Alleen een boom weet hoe hij een boom moet zijn.” Maar ook vogels, honden, vissen, de aarde en mensen zijn allemaal anders en weten toch het best hoe zichzelf te zijn.

Eén voor jou, twee voor mij (6+)

Een klassieker die ontzettend goed werkt om na te denken over eerlijk delen. Beer gaat paddenstoelen plukken in het bos die Wezel klaarmaakt. Wanneer ze aan tafel zitten, verdeelt Beer de 3 paddenstoelen. “Eén paddenstoel voor jou en één paddenstoel voor mij, zegt Beer. En nog één voor mij.” Maar daar is Wezel het niet mee eens. Hilarisch slot!

Afspraakje in het bos (6+)

Vleermuis heeft een afspraakje. Met een vliegend hert. Dat hert blijkt een kever te zijn en niet het grote zoogdier dat zij voor ogen heeft. Moet zij het opeten of kussen?  Grappig verhaal, met veel weetjes over de natuur en boeiende zoekplaten.

De H van Humboldt (7+)

Ik ben doorgaans niet zo’n fan van ‘weetjesboeken’, maar Barbara Rottiers schrijft dit verhaal zo enthousiast en vol humor, dat ik het niet kon wegleggen. Je wordt meegezogen in het levensverhaal van Alexander von Humboldt, de ‘uitvinder’ van de natuur en grondlegger van de ecologie. Dit boek zet je klas ongetwijfeld in vuur en vlam om onmiddellijk naar buiten te trekken en de natuur te gaan onderzoeken! Ode aan de verwondering en de open, onderzoekende geest.

     

Waarom een bos geen ramen heeft & Hoge beren vangen veel wind (7+)

Twee bundels met onweerstaanbare voorleesverhalen over dieren in het bos. De zebra is zijn zwarte strepen kwijt, de nachtegaal zingt zo vals dat de muis er niet goed van wordt en de kikker is verliefd op de schorpioen. De beer denkt dat hij een boom is. En als de ezel op de verboden rode knop drukt, gebeuren er bizarre dingen. Soms absurd, soms ontroerend en soms gewoon een beetje rebels. Maar altijd stof tot nadenken.

Lees de bespreking van Hoge beren vangen veel wind

De eik was hier (8+)

Een eik van bijna 200 jaar oud vertelt hoe hij vroeger midden in de natuur stond. Maar toen kwam er een snelweg en nu staat hij in zijn eentje in de middenberm. Ondertussen krijgt hij gezelschap van een gaai aan wie hij zijn levensverhaal vertelt. Was een topper tijdens ons filosofeerkamp door de combinatie van humor en het aangrijpende verhaal van de eik.

Lees de bespreking van De eik was hier.

 

Voor meer besprekingen en boekentips kan je terecht op onze blog. Als je je abonneert op onze nieuwsbrief, krijg je elke maand gesprekstips bij boeken toegestuurd die je in de klas kan gebruiken.

 

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen