Weggaan en aankomen. Denkkaravaan leest: Wat is thuis?

Hoe wonen wij en wat betekent thuis voor mensen in Nederland en daarbuiten? Wat is het verschil tussen een dorp of stad? Zijn onze huizen slecht voor het milieu?

In het informatieve boek Wat is thuis? krijg je heldere uitleg over wonen in al zijn vormen. De 11 hoofdstukken gaan over o.a. als huren en kopen, daklozen, nomaden, migratie, gezinssamenstellingen en wat het betekent om je ergens thuis te voelen, inclusief kleine rituelen. De cijfers en begrippen zijn vooral toegespitst op Nederland.

Alles wordt gepresenteerd in doorlopende tekst, waardoor je echt goed je aandacht erbij moet houden, want er passeren wel wat cijfers en moeilijke woorden. Het zou helpen om de moeilijke begrippen (huurtoeslag, gentrificatie, industrialisatie, pleeggezin, …) in het vet of een aparte kader te zetten, zodat de ‘weetjes’ gescheiden blijven van de doorlopende, meer verhalende tekst. Soms zie je de cijfers of een tijdlijn bijvoorbeeld verwerkt in de illustratie en dat schept toch meteen helderheid en maakt het boekje ook aangenamer om lezen. De vele illustraties zijn divers en scheppen een kleurrijk beeld van wonen vroeger en nu, met al zijn facetten. Het boek heeft geen echte personages, maar Lena Hesse laat de kinderen en volwassenen op de tekeningen wel dingen zeggen en verwerkt kleine grapjes in tekst en beeld.

Het is fijn dat auteur Kristina Scharmacher-Schreiber het ook heeft over bijvoorbeeld nieuw samengestelde gezinnen (wonen op twee plekken), of daklozen en gastarbeiders bijvoorbeeld. Maar ze legt ook uit hoe belangrijk een vertrouwde omgeving is en hoe daarvoor in huis, maar ook in een dorp of stad voor wordt gezorgd. Ze gaat van de individuele beleving (“Thuis is een plek waar je kunt zijn zoals je bent”) naar het samenleven met anderen (“Je raakt er gelukkig ook snel aan gewend dat die ene tante altijd zingt.”)

Een veelzijdig informatief boekje op een iets kleiner formaat dat veel woordenschat en ideeën aanreikt rond wonen en samenleven. Mooi.

Wat is thuis? Over wonen, leven, weggaan en aankomen

Kristina Scharmacher-Schreiber (tekst)  |  Lena Hesse (ill.)  |  Kristel Bosua (vert.)  |  ISBN 9789025777784  |  Gottmer

Met dank aan Uitgeverij Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.