Wachten of doen? Denkkaravaan leest: Het verhaal dat te laat kwam (4+)

Dit verhaal begint met “Er was eens een lege pagina.” Dat zorgt meteen voor speculatie: wat is er gebeurd en wat gaat er gebeuren? Wie de volgende pagina omslaat, wordt verrast door een aantal figuurtjes op een lege witte pagina die niet weten hoe, wanneer of waarom ze daar allemaal zijn beland. Ze besluiten te wachten op het verhaal. Een klein konijn vind wachten maar saai en begint een eigen wereld te tekenen: een boom, vogel, dieren, wolken, een vogelnestje,.. En dan begint het avontuur pas echt.

Het ondernemende konijn krijgt op elke linkerpagina de ruimte om te tekenen. Er ontstaat steeds meer kleur en verhaal: een gezellig kampvuur, pinguïns die over regenbogen glijden, vlinders die muziek maken, bomen met bananen, druiven en kersen. Het contrast met de wachtende dieren die netjes op een rij staan (op een ‘lege’ rechterpagina) kan niet groter zijn. Langzaam maar zeker hebben zij ook door dat het verhaal is begonnen en dat zorgt voor een verrassende dynamiek.

Dit is een heel grappig boek om voor te lezen aan jonge kinderen. Het laat veel ruimte voor hun eigen fantasie en ze zullen zonder moeite in de kleurrijk getekende micro-verhaaltjes stappen. En waarom niet eens een verhaaltje verzinnen of afmaken aan de hand van wat ze zien? Mooi om te ervaren hoe het kleine konijn niet wacht, maar zelf een hele wereld schept. De spaarzame tekst en de eenvoudige pastelkleurige figuurtjes lijken eenvoudig, maar Marianna Coppo legt er veel emotie en humor in.

Een geslaagd boek dat de fantasie van jonge kinderen prikkelt en hen op een originele manier laat nadenken over verhalen en fantasie.

Gespreksvragen voor nog meer lees- en denkplezier:

  • Hoe kan je weten wanneer een verhaal begint?
  • Hoe kan je weten wanneer een verhaal eindigt?
  • Heeft elk verhaal een einde en een begin?
  • Als je wacht op iets, komt het dan vanzelf?
  • Kan je zeker weten dat iets gaat gebeuren?
  • Wat mag je allemaal verzinnen?
  • Wat is leuker: dingen verzinnen waarvan je wilt dat ze echt gebeuren of dingen verzinnen die nooit kunnen gebeuren?
  • Kan iemand teveel fantasie hebben?
  • Wanneer is het goed geduld te hebben?
  • Wanneer is het goed iets te doen?

 

Het verhaal dat te laat kwam (4+)

Marianna Coppo

ISBN 9789045326825

Flamingo Kinderboeken

Met dank aan L&MBooks voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen