Waar ben je als je slaapt? Filosoferen met je kind

10-08-2017

waar-ben-je-als-je-slaapt-filosoferen-met-je-kind
Hoe met je kind filosoferen over slapen?

Misschien slaap jij ook al eens wat langer tijdens de vakantieperiode. Slapen is een dankbaar thema om over te filosoferen. Kinderen vinden het geweldig om hierover na te denken. Begin meteen te filosoferen thuis of in de klas aan de hand van dit stappenplan. Sluit je onderzoekje af met een leuke doe-opdracht!

Stap 1: Lees eerst dit voor

Koala's slapen 22 uur per dag. Dat lijkt veel voor ons, mensen. Maar ook wij hebben voldoende slaap nodig om te kunnen leven, werken, spelen en leren. Misschien viel jij wel al eens in slaap overdag. Wat gebeurde er toen? En als je slaapt, weet je dan eigenlijk dat je slaapt?

Stap 2: Even denken

Deze aanleiding is soms al voldoende om een kort, aandachtig gesprekje te starten met je kind. Willen jullie verder denken? Dan zijn deze vragen zeker een hulp:

-Waar ben je als je slaapt?

-Kan je weren wanneer je slaapt? Kan je zien wanneer iemand anders slaapt?

-Kan je half slapen?

-Als je droomt in je slaap, slaap je dan of ben je wakker?

Stap 3: Even doen

Is je kind na deze filosofische babbel toe aan een doe-moment? Als je met veel bent in huis, speel dan eens 'dode vis'. Ben je lekker met z'n tweeën, dan speelt iemand geluidloos dat hij/zij wakker wordt, tanden poetst, ... (ochtendritueel) en maakt de ander daar passende geluiden bij.

Meer van dit? Volg de Denkkaravaan op Facebook voor nieuwe inspirerende ideeën.