Vrolijk filosoferen over boosheid. Denkkaravaan leest: Echt boos is wel wat anders (6+)

Een vrolijk boek over boosheid in al haar vormen. Als de olifant woedend is als er een knoop in zijn slurf wordt gelegd en de sprinkhaan boos is omdat zijn jas aan flarden wordt gescheurd, zijn ze dan echt boos? De vuurpad weet zeker van niet: echt boos is wel wat anders…

Echt boos is wel wat anders is een vervolg op Is er dan niemand boos? Opnieuw schotelt Toon Tellegen geslaagde filosofische verhalen voor over boosheid in al zijn vormen. ‘Misschien lijkt boos wel meer op vrolijk?’ vragen de dieren zich af. De olifant trapt op de tenen van de eekhoorn tijdens het dansen, slingert hem tegen een beuk, maar wat als de eekhoorn hem heeft beloofd niet boos te worden? Heerlijk om het ook eens te mogen hebben over boosheid, toch?

De illustraties van Marc Boutavant zijn een streling voor het oog. Boutavant maakt gebruik van een rijke schakering aan kleuren en details. Hoe slaagt hij er toch in om een olifant somber te laten kijken of een bidsprinkhaan er verfomfaaid te laten uitzien? De samenwerking met Tellegen zorgt in ieder geval voor een verbluffend resultaat.

Toon Tellegen is dan weer meester in het creëren van een poëtisch, speels en filosofisch universum dat toch toegankelijk en aantrekkelijk blijft. In zijn verhalen kunnen muren kunnen huilen én boos worden. Worden boze slangen vrolijk getolereerd en is een egel die ‘maar’ een egel is net blij in plaats van boos en verbitterd om die gedachte.

“Toen zag hij opeens een groot rond ding met ruwe uitsteeksels in zijn kamer liggen.

Ha, dacht de mier schamper, ik zie het al. De boosheid.

Die gaat natuurlijk niet weg. “

Dit zijn geen verhalen ‘geschreven voor kinderen’ maar net daardoor wel heel aantrekkelijk voor jonge lezers. Zij zullen aangesproken worden door de humor en fantasie en aan het denken worden gezet over hun eigen soms verwarrende emoties.

Echt boos is wel wat anders is een verfrissend en origineel verhalenboek waarin dieren op filosofische zoektocht gaan naar wat boos zijn nu echt is. Om blij van te worden.

Echt boos is wel wat anders (6+)

Toon Tellegen (tekst) | Marc Boutavant (illustraties)

ISBN 9789045126302

Uitgeverij Querido

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen