Vriendschappen in alle soorten en maten. Denkkaravaan leest: Vrienden (4+)

“Een heerlijke ode aan de belangrijkste mensen in je leven: je vrienden.”

De openingspagina van Vrienden toont een rij heel diverse kinderen: een meisje kijkt naar een papieren vliegtuigje in de lucht, twee jongens in dinokleren praten, een andere jongen loopt alleen en kijkt boos en dan zijn er nog twee speelvogels en een meisje in een rolstoel. Het is de voorbode voor de brede waaier aan mensen en dus ook de soorten vriendschappen die er bestaan. Sommige vrienden zijn er vanaf het begin (je broer of zus), sommige vriendschappen duren maar even (in de rij aan de kassa), vrienden kunnen heel dichtbij of net ver weg zijn. Van sommige vrienden leer je iets en anderen maken je net jaloers.

Daniela Sosa debuteert met een prachtig en pakkend prentenboek over vriendschap. De tekeningen zitten vol gevoel en Sosa gebruikt een heel mooi kleurenpalet. Tekst en beeld vormen een prachtig poëtisch geheel dat niemand onberoerd zal laten. Een boek om te koesteren en aan vrienden cadeau te doen.

TIP:

Voer een gesprekje na het lezen van dit boek. Wie zijn jouw vrienden? Waar hebben jullie elkaar leren kennen? Wonen ze dichtbij of ver weg? Zijn het beste vrienden, nieuwe vrienden, echte vrienden of denkbeeldige vrienden?

Laat de kinderen hun vriendschappen ‘in kaart brengen’ en maak samen een vriendenboekje vol tekeningen geïnspireerd op het boek: met deze vriend kan ik goed spelen, dit leerde ik van mijn vriend, dit is mijn nieuwste vriend, deze vriend kan ik alleen zien,…

Vrienden (4+)

Daniela Sosa (tekst en ill.)  |  ISBN 9789002278099  |  Davidsfonds Infodok

Met dank aan Uitgeverij Davidsfonds/Infodok voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.