Vragen stellen à la Brenifier

10-11-2018, INSPIRATIE

vragen-stellen-a-la-brenifier

Opnieuw brengt Filosofie Magazine i.s.m. Sabine Wassenberg een ONWIJS GROTE FILOSOFIE DOEBOEK uit.

VRAGEN, VRAGEN, VRAGEN

Deze week gingen mijn filosoofjes aan de slag met vragen stellen. Daarop zijn veel variaties mogelijk, maar ik liet hen kennismaken met hoe de Franse filosoof Oscar Brenifier het doet.

Elk groepje koos een vraag: Wanneer is iemand je vriend? en Hoe kan je gelukkig worden? Die vraag werd bovenaan een flap geschreven.

Daarop formuleerde het groepje 4 antwoorden (bv. Als je iemand al lang kent. Als je er vaak leuke dingen mee doet. Door steun en veel mensen. Als je naar het pretpark gaat.) De antwoorden komen terecht in 4 cirkels onder de vraag.

Voor elk antwoord werden weer kritische vragen bedacht onder het motto "ja, maar". Die vragen waren soms filosofisch en soms ook niet, maar de bereidheid en betrokkenheid waren wel heel groot. Tegen het einde was het enthousiasme zo gestegen, dat ze van geen ophouden meer wisten.

Een paar vragen die zij bedachten over vriendschap:
- Wat is iemand kennen?
- Als je niet veel dingen samendoet, is iemand dan niet je vriend?
- Waarom speel je met elkaar?

Een paar vragen rond geluk:
- Kan je gelukkig zijn als je alleen bent?
- Waarom heb je mensen nodig om te troosten?
- Waarom bestaan er verschillende emoties?
- Worden grote mensen ook gelukkig in een pretpark?

Goed gedaan filosoofjes! Jullie zijn helemaal klaar voor de Werelddag van de Filosofie op 15 november!

Voor wie nog inspiratie zoekt voor een filosofisch momentje in de klas of thuis, zijn de boekjes van Oscar Brenifier een aanrader: Waarom leef ik? Wie ben ik? Wat is goed, wat is kwaad? Samenleven, hoe doe je dat? Wat voel ik? Enkele ervan werden in het voorjaar van 2020 heruitgegeven door Standaard Uitgeverij.