Durf het eens anders doen. Denkkaravaan leest: Vos & Zoon (5+)

Robbies vader, Vos, is staartenmaker – de beste ter wereld. Robbie helpt zijn vader in de winkel met allerlei klusjes en dat is nodig want dieren komen van heinde en verre voor één van de traditionele staarten. Ze verkopen werkstaarten, bruiloftsstaarten en verjaardagsstaarten en zelfs staarten voor de eerste schooldag. Maar Robbie heeft meer in zijn mars en wil wel eens iets anders dan die voorspelbare staarten. Zijn ontwerpen vallen helaas niet in de smaak bij zijn vader die de al die nieuwigheid maar ‘malligheid’ vindt. Tot er een Heel Belangrijke Pauw de winkel komt binnengestapt en iets wonderbaarlijks zoekt…

Je komt ogen te kort in het kleurrijke en energieke prentenboek Vos & Zoon. Dat begint al bij het binnenwerk waar je een kaart ziet van het dorp Pluimenburg met originele straatnamen (Stinkdierstraat, Hyenahof, Lijsterlaan). Daarna vallen de volle prenten op die voor veel dynamiek zorgen. Er blijken heel veel dieren de weg te vinden naar Vos & Zoon. Die winkel wordt in detail weergegeven: we zien lades vol garen en veren, lintmeters, kasten met de uitgebreide collectie staarten en een hele familiestamboom aan de muur (‘Staartenmaker is een eervol beroep’). En dan de prent waar Pauw zijn nieuwe staart past -fabuleus!

Maar de Vlaams-Ierse schrijver-illustrator vertelt het verhaal ook met een hele rijke taal en vertaler Joukje Akveld slaagt erin het opgewekte ritme te bewaren. Voorlezen dus! De speciale relatie tussen vader en zoon is bovendien hartverwarmend.

Een boek waarmee je in de klas dus alle kanten uit kan: lees het meerdere keren voor vanuit een ander perspectief, maak een verteltafel, breid woordenschat uit rond ‘winkelen’ of laat de kinderen voorspellen welk dier welke staart zou kiezen. Ook de plattegrond leent zich tot veel taalspelletjes!

Vos & Zoon is een vrolijk en warm prentenboek over wat er gebeurt als je durft veranderen en out of the box denkt. Een pleidooi voor creativiteit in een kleurrijk jasje met visuele humor en rijke taal. Aanrader!

TIPS:

  • Robbie is op een gegeven moment de staarten zat. Dat zet hem aan om het anders te gaan doen en nieuwe staarten te ontwerpen. Wat had hij nog kunnen doen? Maak met je klas een zo lang mogelijke lijst.
  • Bekijk aandachtig de verschillende staarten in het boek. Wat maakt ze zo bijzonder? Zijn ze lang, kort, wollig, pluizig, stekelig, …? Welke staart in het boek vinden de kinderen in je klas het mooist? Laat hen een staart ontwerpen voor henzelf en voer een gesprek waarom die staart bij hen past.

Vos & Zoon (5+)

Paddy Donnelly  |  Joukje Akveld (vert.)  |  ISBN 9789021037127  |  Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.