De kracht van verhalen en magie. Denkkaravaan leest: Vonk (9+)

Wiek woont in Vonk, een luciferfabriek waar hij en andere weeskinderen hard moeten werken voor de verschrikkelijke Ma Boeman. Als hij op een dag een heel klein baby’tje in een eikelwiegje vindt, staan er ’s nachts drie boswezentjes voor het raam: Hobs. Als dank voor het verzorgen van de baby helpen ze hem te ontsnappen uit Vonk. Wiek went snel aan het leven bij de Hobs en voor het eerst heeft hij een familie! Maar ook het bos is niet veilig: andere Hobsstammen zijn verdwenen en er is een reusachtig monster gezien... Kan Wiek de Hobs helpen én tegelijkertijd de andere kinderen uit de handen van Ma Boeman redden?

Dit boek sleept je vanaf de allereerste pagina mee in een wereld vol wilde magie, natuur, boswezens en woudelfen. Het contrast met het leven in de luciferfabriek kan niet groter zijn. Op die ellendige plek wordt elke dag smakeloze pap geserveerd, moeten de weeskinderen het doen met een deken en een wit krijtje (‘Gebruik die maar om je dingen te herinneren die je mist.’) en verdwijn je in de bodemloze put als je een kik geeft.

“Bloemblad verzint altijd verhalen. Die geven je de kans om te ontsnappen. Om de dingen die je niet kan veranderen, te veranderen. Om ergens anders te zijn. Om iemand anders te zijn.”

Na zijn ontsnapping heeft Vonk het goed. Hij wordt gekozen om Woudwachter te worden omdat hij zo natuurlijk met dieren om kan gaan en ervaart voor het eerst wat het betekent om een zorgzame familie te hebben. Ook de liefde voor de natuur en hoe wij er als wezens mee omgaan, loopt als een rode draad doorheen dit boek. Maar er blijven dingen schuren: niet iedereen is blij met de komst van Vonk, de jongen mist zijn vrienden en de dreiging van het bosmonster komt akelig dichtbij. De onzekere en schuchtere jongen wordt echter steeds dapperder en durft de strijd aangaan. Hij maakt een duidelijke keuze voor het goede en het juiste, al is dat soms zo moeilijk. Dit kleurrijke verhaal gaat over grote thema’s als familie en vrienden, goed en kwaad, vertrouwen en natuurbescherming, maar wordt nergens zwaar doordat het zo meeslepend wordt verteld.

“Wij zorgen voor het woud. We lopen er wacht en beschermen het. De natuur zorgt voor ons, ze geeft ons water en een thuis. Het is niet meer dan juist dat wij in ruil daarvoor voor de natuur zorgen. We zijn misschien niet al te groot, maar kleine daden kunnen een groot verschil maken.”

Vonk is een spannend en magisch verhaal. Het zou zo een klassieker kunnen worden wat mij betreft. Tim Tilley heeft een vlotte pen en neemt zijn lezers moeiteloos mee naar een wereld vol verbeelding en emotie. Hij illustreerde het verhaal in zwart-wit in een bijzondere collagestijl waardoor het verhaal nog meer gaat leven en je je middenin de actie waant. Voeg daarbij de innemende personages, fantasievolle setting en verschillende lagen en je krijgt een droom van een boek.

“Verhalen zijn een manier om ons te herinneren aan wie we zijn, maar ook een manier om te ontdekken wie we willen worden.”

Een boek voor wie op zoek is naar

  • Een fantastisch verhaal om in te duiken en helemaal in op te gaan
  • Denkstof over wat familie voor ons betekent en hoe we met elkaar en de aarde omgaan
  • Illustraties die bijzonder betoverend zijn
  • Personages die je nog lang bijblijven met schitterende namen als Bloemblad, Flessendop en Vleugelmoer.

Vonk (9+)

Tim Tilley  |  Hanneke Majoor (vert.)  |  ISBN 9789021684130  |  Uitgeverij Ploegsma

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.