Wat als je je ’s nachts zorgen maakt? Denkkaravaan leest: Vis en Krab

Thema’s: zorgen maken, bedtijd, vriendschap, humor

Het is bedtijd in het aquarium. Krab valt meteen in slaap, maar Vis is klaarwakker. Hij maakt zich zorgen en blijft maar piekeren. Wat was dat voor geluid? Wat als ze ’s nachts door marsmannetjes worden ontvoerd? Wat als we te lang uitslapen en in de verre toekomst wakker worden? Krab weet wel raad: hij zet kamillethee en luistert naar de zorgen van zijn vriend. Maar of dat wel zo’n goed idee is….

Dit is alweer zo’n hilarisch boek van Marianna Coppo waarin zij alle ruimte geeft aan humor en verbeelding. De prenten zijn afwisselend in grijstinten (de nacht) en felle kleuren (het aquarium en al de ‘wat als-scenario’s) en de verbazing, frustratie en zorgen zijn duidelijk op de gezichten van de waterdiertjes af te lezen. Wat Coppo allemaal kan doen met de ogen van een krab!

Het verhaal is wel heel herkenbaar, voor kinderen én volwassenen. Het willen slapen, maar wakker gehouden worden door iemand anders. De scenario’s die vis verzint en onmogelijk lijken, maar hem wel angstig maken (wat als het kikkers gaat regenen, wat als er een zwart gat ontstaat waar we in gezogen worden en ik jou word en jij mij, …) en in het donker griezeliger klinken dan ze zijn.

Die scenario’s zijn stuk voor stuk heerlijke aanleidingen om met kinderen verder te fantaseren en filosoferen over toekomst, rampen, thuis, identiteit en wat echt is. Zou het erg zijn om bij de marsmannetjes te wonen en niet meer naar huis te kunnen? Wat zouden ze missen? Hoe denk je dat de verre toekomst eruit zal zien en hoe weet je dat je in de toekomst bent belandt?

Maar dan dat ge-wel-di-ge einde! Vis vraagt: Wat als wij alleen bestaan in een boek? Door die laatste vraag luidop te stellen, kan hij helemaal opgelucht gaan slapen. Maar nu is krab klaarwakker en is het zijn beurt om zich zorgen te beginnen maken.

Een boek dat stof geeft tot nadenken, maar bovenal supergrappig en heerlijk om voorlezen is! Aanrader.

Vis en Krab

Marianna Coppo  |  J.H. Gever (vert.)  |  ISBN 9789025777739  |  Gottmer

Met dank aan Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.