Kan jij zelf een cadeau zijn? Denkkaravaan leest: Vanavond is het feest (4+)

Gloria’s mama is jarig en Gloria droomt van een bijzonder cadeau waar mama blij van wordt. Geld om iets te kopen heeft ze niet, maar ze heeft wel oma’s vaas om te ruilen. Maar het grootste, mooiste en vrolijkste cadeau vinden is toch moeilijker dan verwacht. Thee is saai, een boek te stil en van wol krijgt mama jeuk. Een grote hond is fijn, maar past nooit op mama’s schoot. Vindt Gloria op tijd een cadeau?

In het prentenboek Vanavond is het feest wordt het verhaal verteld met woorden en beelden die op elkaar inspelen. Terwijl de tekst de innerlijke gedachten van Gloria opsomt, vullen de gedetailleerde tekeningen die woorden aan. En wie goed kijkt, ziet ook haar papa regelmatig passeren. Het verhaal is opgewekt en heeft vaart, maar is redelijk voorspelbaar voor oudere kinderen (‘Het mooiste, grootste en vrolijkste cadeau is Gloria! Natuurlijk.’). Wel fijn is de dimensie dat bij het afwegen van de cadeautjes, er door Gloria altijd wordt gekozen voor een cadeau dat zij kan delen met haar mama en haar dus wat aandacht oplevert. En zo wordt elk object ook eens van een andere kant belicht in plaats van ‘iets moois, iets duurs,…). Ik ben geen fan van de rommelige tekenstijl van Koolen, maar er is beslist heel veel (kleur) te zien in dit herkenbare verhaal voor kleuters.

Denkkaravaan leest: Vanavond is het feest (4+)

Maayken Koolen  |  ISBN 9789045128184  |  Uitgeverij Querido

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.