Wat kinderen bezighoudt. Denkkaravaan leest: Van vragen word je groot. 60 vragen van kinderen (7+)

Thema’s: zelfkennis, gevoelens, vragen

Kinderen zitten vol vragen over grote en kleine dingen. Psychologe Carine Simonet geeft helder antwoord op 60 vragen die kinderen tussen 7 en 11 jaar haar stelden.

De auteur werkt al 25 jaar met kinderen en die ervaring voel je wel. Ze spreekt de kinderen rechtstreeks aan in het boek en dat schept vertrouwen. De vragen komen van kinderen zelf (hun naam en leeftijd staat vermeld) en staan telkens op een dubbele pagina: over school, ouders en vrienden, gevoelens en de toekomst. Ben ik intelligent? Waarom moeten mensen pijn lijden? Waarom zijn mijn ouders gescheiden? Waarom vechten jongens altijd op het schoolplein? Hoe weet je of een vriendin een échte vriendin is? Waarom vind ik het eng om voor de klas te komen? Wat gebeurt er als ik boos ben?

Simonet geeft op elke vraag een antwoord dat je kan verwachten van een psycholoog. Bij de vraag waarom we gevoelens hebben, legt ze uit wat het verschil is tussen een emotie en een gevoel en gebruikt daarbij heldere beeldspraak. Beeldspraak blijkt een handig middel om dingen aan kinderen uit te leggen die soms te groot zijn om te vatten (als je boos bent lijk je op een popcorn-korreltje dat barst, zelfvertrouwen is als een kasteel dat je steen voor steen opbouwt) en ook de eenvoudige oefeningen zullen kinderen kunnen helpen om zich beter in hun vel te voelen. Dat sommige oefeningen of antwoorden wat vergezocht zijn of een tikkeltje betuttelend overkomen, moet je er wel bijnemen. Dat wordt goedgemaakt door de grappige en speelse illustraties van Isabelle Maroger in cartoonstijl.

Al bij al is dit een bruikbaar boekje om rond te laten slingeren op een slaapkamer of klaslokaal. Het maakt aan kinderen duidelijk dat emoties of vragen bij het leven horen en geeft handvatten om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Af en toe een adempauze, oog hebben voor positieve ervaringen en hulp vragen, dat zijn adviezen die je wel vaker hoort bij coaches of psychologen. Het kan geen kwaad om er af en toe aan herinnerd te worden.

Van vragen word je groot is niet gemaakt om mee te filosoferen, maar ik ben ervan overtuigd dat ook filosoferen kinderen kan helpen de wereld en zichzelf beter te begrijpen. Anders dan in dit boek waarbij een volwassene het antwoord geeft, leer ik hen graag zelfstandig denken. Laat maar komen die boeken en plekken waar kinderen samen mét ouders en begeleiders antwoorden zoeken en leren begrijpen!

Van vragen word je groot. 60 vragen van kinderen (7+)

Carine Simonet (tekst)  |  Isabelle Maroger (ill.)  |  Ingrid Buthod-Girard (vert.)  |  ISBN 9789021684543  |  Ploegsma

Met dank aan Ploegsma voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.