Wanneer woorden niet meer passen. Denkkaravaan leest: Uit het kijken kwam het zien

Dit prentenboek voor volwassenen is pure poëzie in woord en beeld. Een vrouw heeft afscheid genomen van haar geliefde en dwaalt door het huis. Al tastend, denkend, twijfelend zoekt ze naar sporen van hem. Op de achterflap van het boek staat dat dit “een verhaal is over afscheid en loslaten. Maar meer nog gaat het over de kracht van de verwondering die de duisternis overstijgt.”

Die verwachting wordt voor mij niet helemaal ingelost. Het openingsbeeld is wel bijzonder sterk: een lege sneeuwwitte pagina met enkel de tekst “Ze zou de plant op de ronde tafel water geven.” Die zin intrigeert en zorgt voor een wereld aan associaties. Dan volgt de pagina waar de vrouw met een dienblad in de hand met daarop een theepot en kopjes (geen gieter dus) een beetje verloren om zich heen kijkt. De tekst luidt ‘Dacht ze aan hem?’

De spaarzame tekst is fragmentarisch, met zinnen die dan weer horizontaal of verticaal gezet zijn. Er wordt abrupt van het éne naar het andere overgegaan, wat je dwingt om trager te lezen of beter te kijken of nog eens terug te bladeren. De titel van het boek Uit het kijken kwam het zien kan je dus letterlijk nemen.

“Woorden waren te groot,

Of te klein.

Woorden hadden een voorkant.

Woorden hadden een achterkant.”

Het samenspel van de zo kenmerkende stijl van Ingrid Godon (figuren met grote hoofden, soms wazige beelden, strakke lijnen) en de poëtische tekst van Paul de Moor is mooi om te beleven, maar toch blijf ik met een gevoel achter dat er meer in dit boek zat. Het boek biedt troost en spreekt je eigen verbeeldingskracht fel aan, maar blijft voor mij te veel hangen in abstractie en raadselachtigheid. De verwondering krijgt hier slechts een kleine bijrol toebedeeld.

Uit het kijken kwam het zien vraagt best wel een inspanning van de lezer en ook veel aandacht. Maar wie dat wil geven, wordt beloond met enkele beklijvende zinnen en intrigerende beelden.

Uit het kijken kwam het zien

Ingrid Godon (ill.)  |  Paul de Moor (tekst)

ISBN 9789045127835  |  Uitgeverij Querido

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.