Dat heet vriendschap. Denkkaravaan leest: Tussen Mees en Mol (7+)

Mees en Mol zijn heel verschillend. Mol is voorzichtig, klaagt wanneer er wind is, ziet overal problemen en struikelt onhandig over de wortel van een dovenetel. Mees fladdert vrolijk rond, droomt over mooie dingen en heeft slechts een struik vol gele bloemen nodig om de lente te voelen. Maar ondanks hun verschillen, zijn ze toch blij met elkaars gezelschap, delen ze hun gedachten en helpen ze elkaar waar het kan.

Tussen Mees en Mol is een herziene editie van het boek dat eerder verscheen in 2002. Voor wie de (filosofische) dierenverhalen van Toon Tellegen, Korneel De Rynck of Tiny Fisscher gewoon is, valt dit boek mager uit.

De 15 korte verhaaltjes gaan over het dagelijkse leven van Mees en Mol: Mol heeft het koud maar wordt warm van een lief gebaar van Mees, Mees probeert uit te leggen wat ‘aanwippen’ betekent en vertelt over de eerste keer een zonsopgang zien. Hoewel er altijd een portie verwondering in de verhalen zit, raakten ze me niet. Carli Biessels schrijf dialogen met korte zinnen, maar haar taal komt gekunsteld over waardoor je nooit echt in het verhaal zit.

Echt filosofisch wordt het nergens, hoewel er wel enkele aanzetten worden gegeven. Bijvoorbeeld in het verhaal over het mos. Mees vindt het mos heerlijk omdat het fris, droog en mooi is. Maar Mol bekijkt het mos langs onder en vindt er niets aan. En zo zitten ze elks aan een eigen kant van het mos, maar ontdekken ze wel dat het mos de wormen voor hen beiden vasthoudt.

De illustraties van Marije Tolman geven een zekere warmte aan het boek. In bruingrijze tinten geeft ze mooi de wereld en emoties weer van Mees en Mol. Knap!

Tussen Mees en Mol is een bundel met lieve verhalen die bewijzen dat vriendschap te vinden is in kleine gebaren. Ik bleef op mijn honger zitten wat zowel het verhalende als filosofische betreft. Maar het boek zal ongetwijfeld zijn weg vinden naar het jonge publiek in deze nieuwe, gebonden luxe-editie.

Tussen Mees en Mol (7+)

Carli Biessels (tekst)  |  Marije Tolman (ill.)

ISBN 9789000380619  |  Van Goor

Met dank aan Van Goor voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.