Zag je onze wereld al? Denkkaravaan leest: Thuis

Thema’s: onze planeet, thuis zijn, verwondering, aliens

Hierom:

  • spectaculaire illustraties in een fel maar zo betoverend mooi kleurenpalet
  • zonder woorden, een feest om zelf een verhaal bij te verzinnen
  • voor de woorden van Mark Janssen ‘Hoe gelukkig ben ja als je kunt zeggen: Ik ben thuis.’

 Prangende vraag: Wanneer ben je ergens thuis?

Het ruimtewezen Moon landt per ongeluk op aarde. Ava vindt hem en leidt hem samen met Wolfie rond op hun schitterende planeet. Moon lijkt het naar zijn zin te hebben, maar vertrekt dan tot Ava’s verdriet plotseling. Waar is hij naartoe?

Bespreking:

Sinds het machtige prentenboek Dromer ben ik helemaal fan van het werk van Mark Janssen. In het najaar van 2023 verbaasde hij opnieuw met Thuis, een woordeloos verhaal.

Er valt zoveel te zien, te verbazen en te verwonderen in dit grote prentenboek. Al vanaf de eerste prent heerst er een gevoel van verbazing en opwinding. Ava en haar Wolfie (in een schitterende bijrol) zien iets door de lucht vliegen (een raket? een vallende ster?) en lopen ernaartoe. Ze vinden een ruimtewezen dat hen vriendelijk, maar toch enigszins verlegen aanstaart. Ik weet niet hoe jij je een ruimtewezen voorstelt, maar de creatie van Mark Janssen is subliem grappig en knuffelbaar.

De covertekst leert ons dat de naam van het ruimtewezen Moon is, maar aangezien dit een boek zonder woorden is, mag je dat helemaal zelf invullen. Dat geldt trouwens ook voor de naam van Ava en Wolfie. Het zou een hele fijne opdracht kunnen zijn: de kinderen tekenen een ruimtewezen met de naam Moon vooraleer ze het boek hebben gezien en vergelijken daarna hun creatie met dat in het boek. Of keer het om en laat het boek zien en laat de kinderen dan een naam bedenken voor het ruimtewezen!

Ava leidt Moon rondt in haar prachtige wereld: je ziet luipaarden, exotische vogels, bavianen, de meest kleurrijke vissen en mensen tegen een achtergrond van blauwe oceanen, groene wouden en oranje luchten. Die grote taferelen spatten van de pagina’s, maar ook de kleinere details konden me ook wel bekoren en prikkelden mijn verbeelding. Niets fijner voor kinderen dan hun eigen verhalen hierbij te bedenken! Want wat betekent het dat Moon op een gegeven moment verdwijnt, maar toch weer terugkomt met een kleiner ruimtewezen (dat verdacht veel op Wolfie lijkt)?

Janssen gebruikt een uitgebreid en fel kleurenpalet dat automatisch verbazing over onze prachtige wereld opwekt. De ruimte die hij laat voor interpretatie, herkenning en emotie is zo waardevol.

Er is veel ellende in onze wereld, maar gelukkig zijn er boeken zoals Thuis die ons laten zien op wat voor een prachtige planeet wij wonen en wat gastvrijheid betekent. Wat een droom zou het zijn als iedereen echt ergens thuis zou kunnen zijn. Aanrader.

Lessuggesties en spelletjes bij dit boek vind je op: https://lemniscaat.nl/boeken/thuis

Thuis

Mark Janssen  |  ISBN 9789047715955  |  Lemniscaat

Met dank aan Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.