Een verbaasde bizon in de bib. Denkkaravaan leest: Ramon de bizon (7+)

Ramon de bizon is sterk, moedig en behaard. Maar hij is ook de held van Giels lievelingsboek. Giel neemt Ramon de bizon overal mee naartoe. Maar dan wordt het boek per ongeluk bij de bib ingeleverd. Daarna gebeurt er iets heel vreemds: Ramon valt tussen de pagina’s uit, de echte wereld in!

Dit kleine aantrekkelijke boekje bevat een verhaal met verrassend veel lagen. De vriendschap tussen Giel en Ramon staat centraal en je ziet hen samen mooie dagen doorbrengen in het zwembad, park of bij de tandarts. Maar wanneer Ramon concurrentie krijgt van de dinosaurussen komt er abrupt een einde aan die gezellige tijd. Ramon zit gevangen in de bibliotheek, maar wordt onder de vleugels genomen van de lieve bibliothecaresse Nicole (‘Sommige mensen zijn nu eenmaal allergisch voor alles wat net even anders is. Als je begrijpt wat ik bedoel…’). Ze delen een liefde voor augurken en boeken. Maar wanneer Giel niet terugkomt en ook Nicole met pensioen gaat, blijft Ramon alleen achter.

“Altijd hoop houden,’ zei Nicole tegen Ramon. ‘Je weet nooit wat de toekomst nog voor ons in petto heeft.’

En dan komt de nieuwe bibliothecaris Giel binnen…

Dit eigenzinnige boek gaat over vriendschap, maar ook over de liefde voor boeken en de bibliotheek. We zien een sterke Ramon die toch ook soms onzeker, angstig of verdrietig is en het beste probeert te maken van de situatie. Grappig dat je niet te weten komt hoe het verhaal in het boek van Ramon de bizon zelf gaat. Een leuke opdracht zou in ieder geval zijn om kinderen te laten bedenken hoe dat verhaal gaat en hen de pagina’s zelf te laten invullen.

Het verhaal werd vertaald door Arthur Japin en is eerder geschikt voor ervaren lezertjes. De woorden staan groot gedrukt (en variëren soms in grootte) en de bladspiegel is aangenaam. Er werd veel witruimte gelaten en op elke bladzijde wel een leuke, kleurrijke of grappige illustratie staat. Er is aandacht voor ritme en geluid (klak klak klak, pom pom pom) wat heel veel jonge kinderen zeker heel tof zullen vinden.

Ramon de bizon gaat over een bijzondere bizon die je direct in huis zou willen nemen. Een fijne leeservaring vol emotie, spanning en humor, helemaal op maat van jonge kinderen.

Ramon de bizon (7+)

Lou Beauchesne (tekst)  |  Kate Chappell (ill.)  |  Arthur Japin (vert.)  |  ISBN 9789464530377 |  Uitgeverij Condor

Met dank aan Uitgeverij Condor voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.