Wanneer is iets mislukt? Denkkaravaan leest: Project Barnabus (4+)

Barnabus, half muis, half olifant is een Mislukt Project dat in een hoekje van een laboratorium wordt weggestopt, samen met andere buitenbeentjes. Hij droomt ervan ooit buiten op het gras te kunnen zitten en naar de sterren te kijken. Op een dag verzamelt hij al zijn moed en kiest hij voor een leven in vrijheid. Kan hij de mannen in groene rubberpakken, smalle ventilatiebuizen en een reusachtige tank trotseren?

Dit avontuurlijk prentenboek leest als een film. Het verhaal speelt zich grotendeels af onder de grond, in een duistere wereld vol mysterieuze wezens en donkere gangen. Daar bevindt zich een lab waar Perfecte Maatjes worden gemaakt: dieren die volledig worden afgericht en -net als knuffelberen- in dozen worden verkocht. Omdat Barnabus niet helemaal perfect is, wordt hij onder een stolp gezet met de opdruk ‘mislukt’. Samen met de andere Mislukte Projecten slijt hij zijn dagen op een troosteloos schap. Wanneer hij van Pip de kakkerlak hoort hoe mooi het buiten is, ontkiemt er langzaam een zaadje.

“Misschien kan ik ooit op dat gras zitten en naar die sterren kijken,’ zei Barnabus.

Als hij zijn ogen dichtdeed, zag hij het al bijna voor zich.

‘Onmogelijk,’ zei Pip.

‘Niets is onmogelijk,’ zei Barnabus.

Is het echt onmogelijk om je droom na te jagen? Wanneer de buitenwereld zegt dat je mislukt bent, maar je vanbinnen wel blij bent met jezelf, wat gebeurt er dan? Barnabus ervaart verwarrende gevoelens, maar vindt wel de kracht om te ontsnappen samen met de andere Mislukte Projecten.

"Barnabus rende naar zijn vriendjes toe.

Hij was dan misschien niet perfect…

Maar hij was wel vrij!"

Terry, Eric en Devin Fan slagen erin om met weinig woorden en krachtige beelden (in een bijzonder kleurenpalet) een spannend verhaal te vertellen waarbij je op het puntje van je stoel zit. Tussendoor zetten ze jong en oud aan het denken over vriendschap, vrijheid, perfectie en moed. Project Barnabus is één van die betere prentenboeken met durf. Aanrader.

Project Barnabus

The Fan Brothers (Terry, Eric en Devin Fan)  |  Manon Smits (vert.)

ISBN 9789464291582  |  Uitgeverij Pelckmans

Met dank aan Pelckmans Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.