Eet mij niet op! Denkkaravaan leest: Piet, de kat die wil weten wat hij wél mag eten

Thema’s: eten, nut

Piet heeft honger en gaat op zoek naar een lekker hapje. Maar wat mag een kat nog eten vandaag de dag?

Piet is een kat die van eten houdt en dat zie je aan zijn dikke buik. Logisch dat hij op zoek gaat naar een lekker hapje! Beleefd als hij is, vraagt hij aan een vogel of hij hem mag opeten. ‘Nee, nee! roept de vogel. Dat mag helemaal niet!’ De vogel legt uit dat zij zaden verspreiden zodat ze nieuwe planten kunnen groeien. En zo heeft wel elk dier dat Piet tegenkomt een belangrijke reden om niet opgegeten te worden: vissen zorgen ervoor dat het water schoon blijf, rupsen worden vlinders die de bloemen bestuiven en ook bijen zijn heel belangrijk. Op elke prent zie je Piet wanhopiger worden.

Piet vraagt zich af wat een kat dan nog wél mag eten. Als een hoopje ellende zit hij in het gras die vraag te overdenken.

‘Alles en iedereen is zo belangrijk.

En ik? denkt Piet.

Ik ben maar een gewone kat. Ik slaap. Ik snurk. Ik sluip.

En ik kan spinnen en kopjes geven.

Hoe belangrijk is dat?’

Maar dan zien we Piet een huis binnengaan en aait hij zijn kop tegen een stel menselijke onderbenen. En de beloning? Die komt in de vorm van een bakje kattenvoer bij de haard. Zo belangrijk is kopjes geven dus!

Yvonne Jagtenberg maakte een vrolijk prentenboek met een opvallende vormgeving: groot formaat, een felle oranje kaft en tekeningen waar dikke zwarte lijnen overheersen maar ook heel veel kleur in zit. De beelden komen kinderlijk naïef over met Piet als gigantische kat. Een gezellig en leerzaam voorleesverhaal voor katten- en dierenliefhebbers.

Piet, de kat die wil weten wat hij wél mag eten

Yvonne Jagtenberg  |  ISBN 9789025778453  |  Gottmer

Met dank aan Gottmer voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.