Nieuw: Kritikat leert drogredenen ontmaskeren en filosoferen over nepnieuws

 

kritikat

Kritikat is een nieuw project van ExploRatio Odisee en leert kinderen kritisch denken over media en nieuwsberichten. Er werden 4 filosofische luisterverhalen met filosofische vragen en denkoefeningen ontwikkeld voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Kritikat wil het kritisch denken over mediaboodschappen bij kinderen uit de derde graad van het basisonderwijs stimuleren. Samen met een sprookjesschrijfster werden verschillende filosofische verhalen geschreven waarin de Kritikat als rolmodel in de huid van een filosofische detectivekat de kinderen op een speelse manier helpt om feit en fictie van elkaar te leren onderscheiden. Via prikkelende denkverhalen met vragen en oefeningen leren kinderen samen met de Kritikat de meest voorkomende drogredeneringen herkennen en nieuwsberichten die met de feiten een loopje nemen, ontmaskeren.

De filosofische verhalen bieden voorbeelden van denkfouten die kinderen alert maken voor manipulatie en vormen de voorbereiding om in een tweede fase met dezelfde kritische bril mediaboodschappen te onderzoeken.

Kritikat is een samenwerking tussen onderzoekskern ExploRatio van Odisee, Mediawijs en OBIB van VGC.

De inspiratiegids werd ontwikkeld door Eef Cornelissen van Odisee, Jelle De Schrijver van Odisee en UA en Sanne Hermans en Yana Baetens van Mediawijs. De verhalen uit de gids werden geschreven door Isabelle Desegher.

Alle info op www.kritikat.be