Verloren in de sneeuw. Denkkaravaan leest: Morris (7+)

Naar nieuw werk van Bart Moeyaert is het altijd uitkijken. Morris is een prachtige winterse vertelling over een hond en een jongen die verloren zijn, maar terechtkomen onder een warm lappendeken van mensen. Ik smolt meteen voor de warme tekst van Moeyaert en de kleurrijke prenten van Sebastiaan Van Doninck.

De jongen Morris woont bij zijn oma. Waarom weten we niet. Maar Moeyaert heeft aan drie zinnen genoeg om duidelijk te maken dat het geen vrolijke logeerpartij betreft.

“Voor een tijdje maar.

Het was het beste zo. Dat zei zijn oma.

Er waren verdrietige dingen gebeurd.”

Oma heeft een energieke hond Houdini, die zijn naam alle eer aandoet door steeds in de bergen te verdwijnen. Morris kent de dril: wanneer Houdini wegloopt, moet hij er achteraan. Ondertussen kent hij die bergen als zijn broekzak en geeft hij de bosjes, rotsen en bomen namen om niet te verdwalen. ‘Als iets een naam heeft, bestaat het meer dan zonder.’ Wanneer Houdini tijdens een hevige sneeuwbui verdwijnt, vindt Morris hem niet meteen terug en komt hij oog in oog te staan met een imposante ram en een hongerige jongen. Zij maken deel uit van een bende, maar Morris laat zich niet uit het lood slaan.

Ook later blijkt dat Morris niet wankelt bij een beetje dreiging: hij toont zich dapper en slim. De jongens schuilen samen onder een doornstruik en wanneer Morris de jongen stilletjes hoort huilen, herkent hij de angst of eenzaamheid. ‘Als je stiekem huilt, huil je nooit helemaal uit.’ De jongens zoeken steeds meer toenadering. Het verhaal eindigt met het lappendeken waaraan oma en een aantal andere mensen hebben gewerkt (‘Ze naaide lappendekens. Die verkocht ze. Rijk werd je er niet van, maar wel blijer.’), pannenkoeken, wafels, poffertjes, perencake en warme chocolademelk.

'Het begint met één verhaal,’ zie Morris’ oma.

‘Voor je het weet heb je een lappendeken.'

Moeyaert is meester in het blootleggen van kwetsbare gevoelens, maar doet dat altijd met veel liefde en zachtheid. In wonderschone zinnen schept hij een heel eigen universum waarin elk woord troost, schoonheid, herkenning of vreugde brengt. De prachtige prenten van Sebastiaan Van Doninck maken er een sfeervol geheel van. Meesterlijk hoe hij in dat besneeuwde landschap de dynamiek van de personages weet weer te geven.

Morris is een meeslepend boek over verloren zijn. Een avontuurlijk en poëtisch verhaal met een dappere jongen, een pak sneeuw en een hond die wegloopt in de hoofdrol. Aanrader voor jong en oud.

Je kan dit boek sinds september 2022 ook in het theater beleven. Kijk op de website van Oxalys voor meer informatie.

Morris (7+)

Bart Moeyaert (tekst)  |  Sebastiaan Van Doninck (ill.)  |  ISBN 9789045128177  |  Querido

Met dank aan L&MBooks en Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.