Een wandelende kiosk en de perfecte zonsondergang. Denkkaravaan leest: Mevrouw Kiosk (5+)

Thema’s: thuis zijn, jezelf zijn, dromen, stad, zee

Olga werkt al lang in een krantenkiosk. Zo lang dat ze er niet meer uit kan. De kleine kiosk is haar wereld, maar ’s avonds droomt Olga van verre reizen en de zonsondergang aan zee. Op een dag zet een toevallige gebeurtenis haar leven op zijn kop.

Olga en haar kiosk: dat is als twee handen op één buik. De mensen in de stad kopen tijdschriften, lolly’s, lottoformulieren en flesjes water bij haar. Na haar dagtaak eet Olga chips en voelt ze zich eenzaam. Ze troost zichzelf met foto’s van verre zeeën en de ondergaande zon. Zo praktisch als ze is overdag in de kiosk, zo dromerig staart ze voor zich uit wanneer ze ’s avonds foto’s van zonsondergangen en stranden uit tijdschriften knipt en ophangt. Maar dan stelen enkele jongens chips en moet ze wel in beweging (letterlijk) komen. Ze ontdekt dat ze met de kiosk kan lopen!

Hoe geweldig is het dat de kiosk toch kan bewegen, Olga wordt meegesleurd door een rivier en de zee en op dat strand met uitzicht terechtkomt waarvan ze al die jaren droomde? Het is dankzij de verbeelding dat hier een mooie boodschap wordt neergezet: je kunt je overal thuis voelen zolang je blijft dromen.

Ik ben heel blij dat Lannoo dit boek heeft uitgegeven in een ritmische en vlotte vertaling van Edward van de Vendel. Anete Melece is een illustrator en animator uit Letland. Mevrouw Kiosk is gebaseerd op haar korte animatiefilm. De moeite om te kijken hoe de beelden tot leven komen! Ook in boekvorm, met de mooi uitgesneden cover (als een kiosk) komen haar originele en kleurrijke illustraties helemaal tot hun recht. Samen met de handgeschreven tekst ontstaat een verhaal vol visuele grapjes en verrassingen. Je kijkt je ogen uit op de rijkelijke prenten en wordt helemaal meegezogen in een vreemde maar toch herkenbare wereld. Melece speelt met perspectieven en kleur en dat maakt van dit prentenboek een heel speels geheel.

Origineel en verrassend prentenboek waarin een heel mooi verhaal wordt verteld over dromen en zoeken naar jouw plek. Aanrader.

Tip

Bekijk hier de animatiefilm.

Mevrouw Kiosk (5+)

Anete Melece (tekst & ill.)  |  Edward van de Vendel (vert.)  |  ISBN 9789401491990  |  Lannoo

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.