Beloofd is beloofd. Denkkaravaan leest: Meneer Big gaat naar de haaien (5+)

Wanneer meneer Big samen met zijn vrienden Schaap en Olifant naar de dierentuin gaat, ziet hij allerlei dieren: zeeleeuwen, zeehonden, zebra’s en zelfs een zee-olifant. In een boek ontdekt hij zelfs dat er een zeebig bestaat! Dat vraagt om actie. Meneer Big bouwt een duikboot en gaat op reis naar de donkere diepzee waar de zeebig leeft. Maar wat moet hij doen als hij dat zeldzame dier vindt?

Over meneer Big verschenen blijkbaar al eerder verhalen, maar het is pas met deze recente heruitgave van Meneer Big gaat naar de haaien dat ik het sympathieke biggetje leer kennen. Meneer Big blijkt van het nieuwsgierige type te zijn. Het kan toch niet anders dan dat er een zeebig bestaat?, denkt hij na een bezoek aan de dierentuin. Zijn vrienden kijken argwanend toe hoe hij een duikboot bouwt en vertrekt. Zij geloven helemaal niet dat het wezen bestaat, want ‘er is toch ook geen zeeschaap.’ (Interessant om over te filosoferen natuurlijk: Is alles wat je in een boek leest waar? Bestaat iets pas als je het echt hebt gezien?) Toch kunnen ze hun vriend niet overtuigen om thuis te blijven.

Eens in de zee is meneer Big helemaal niet bang, tot haaien naar zijn boot beginnen te happen. Gelukkig wordt hij gered door een monster dat hem de weg wijst naar de zeebig. En laat het op een plek vol zeewier zijn dat meneer Big en de zeebig elkaar vinden. Een warme ontmoeting volgt, waarbij meneer Big moet beloven aan niemand te zeggen dat de zeebig bestaat.

‘O, nee,’ zegt de zeebig.

‘Ik wil juist dat iemand weet dat ik besta.

Ik wil niet in een vissenkom.

Of in de pan als lekker hapje.

Ik blijf liever hier, in de donkere diepzee.

Hier voel ik me veilig en thuis.’

Uiteraard willen de vrienden van meneer Big bij zijn thuiskomst alles weten over het avontuur. Zij hebben immers staan uitkijken. Elke dag van ’s morgens tot ’s avonds. Bij een kopje thee vertelt meneer Big zijn reis. Maar ‘de zeebig bestaat niet’ zegt hij.

Dit fijne verhaal wordt heel mooi verteld met korte zinnen en dialoogjes. Er zit humor en ook wel wat spanning in dit boek waardoor het een prima voorleesverhaal is. De sfeervolle illustraties in kleur fleuren het boek helemaal op. Gitte Spee heeft een vlotte pen en weet kinderen aan te spreken met een vleugje fantasie, actie, spanning en gezelligheid.

Wil je er met je kinderen verder over nadenken, dan kan je hen vragen wanneer zij al eens een belofte hebben gedaan. Wat was die belofte? Lukte het om de belofte te houden? Is zeggen dat je iets gaat doen (of niet gaat doen) hetzelfde als beloven dat je iets gaan doen (of niet gaat doen)? Is het belangrijk om een belofte te houden? Wanneer wel of niet?

Meneer Big gaat naar de haaien (5+)

Gitte Spee  |  ISBN 9789021681252  |  Ploegsma

Met dank aan Standaard Uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.