Wat is een goede baas? Denkkaravaan leest: Macht is maf! (10+)

Sofie heeft een hond gekregen en probeert het dier af te richten. Maar Rakker luistert beter naar Sofies oma, nochtans heeft oma helemaal geen Baasdiploma. Sofie begint zich meer en meer af te vragen wie de baas is, wat gezag en macht betekenen en wat maakt dat je een goed leider bent.

In het verhaal worden meerdere personages opgevoerd die iets moeten illustreren rond macht: juf Jansje heeft een Oekraïense vriendin die politiek vluchtelinge en lid van Femen blijkt te zijn, oma Olga vertelt het verhaal van de Franse Revolutie, weeft er The Topless Bookclub en verzetsstrijder Sophie Scholl doorheen, de directeur van de school heeft een burn-out, maar is in realiteit weggepest door het bestuur dat gepersonaliseerd onderwijs wil invoeren wat tot groot protest leidt in de school, een meisje dat naakt viool speelt als protest is aanleiding om de grondwet over de onaantastbaarheid van het lichaam erbij te halen.

In de aankondiging van dit boek lees ik dat dit een fijn verhaal moet zijn met weetjes over macht. Het rijtje met ‘weetjes’ is echter lang en niet afgestemd op de doelgroep van 9+ zoals de uitgeverij vooropstelt. Alles wat mis kan gaan in de wereld wat macht betreft, lijkt bovendien in dit boek verzameld: een 12-jarige klasgenote van Sofie valt ten prooi aan een loverboy, het vioolmeisje wordt hardhandig aangepakt door de politie en de directeur wordt ontslagen. Bas Rompa gebruikt woorden als fascisme, populisme, despoten en democratie zonder er veel uitleg of context aan te geven, waardoor je als lezer totaal overspoeld wordt door begrippen en een redelijk negatief wereldbeeld. Daardoor wordt dit boek een verhaal vol ongenuanceerde meningen en aannames.

De vragen van Sofie zouden anders best wel aanleiding kunnen zijn tot een interessant verhaal: ‘Ben ik wel een goed baasje voor mijn hond?’ ‘Wat is een goed baasje?’ ‘Kan je huisdier de baas over jou spelen?’ ‘Wie is de baas bij ons thuis?’ ‘Waarom zou je een baas willen zijn als er geen baas in je karakter zit?’ ‘Wat is dat, verantwoordelijk zijn?’ Die vragen zouden een mooi startpunt kunnen zijn van een geloofwaardig verhaal. De gedichten die Sofie na elk hoofdstuk schrijft, zijn grappig en to-the-point en vormen een fijne afwisseling met de tekst. Ook de tekeningen zijn sfeervol.

Maar waarom de auteur de wereldproblematiek aanhaalt en niet gewoon dicht bij de leefwereld van de kinderen blijft, is me een raadsel. ‘Weetjes’ horen bij dolfijnen en farao’s. Het thema reduceren tot enkele moeilijke begrippen, nieuwsberichten en wetsartikelen waarrond een verhaal wordt opgehangen, is een delicate oefening. Macht is maf had een boek kunnen zijn dat jonge lezers aan het denken en praten zou krijgen, maar slaat helaas de bal mis.

Macht is maf (10+)

Bas Rompa (tekst)  |  Leen Van Durme (ill.)  |  ISBN 9789462916487  |  De Eenhoorn

Met dank aan De Eenhoorn voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.