Geestige filosofische dierenverhalen. Denkkaravaan leest: Luister naar de ezel en de beer (5+)

 ‘Luister naar de ezel en de beer’ is een bundel met 40 korte dierenverhalen over een ezel en beer die beste vrienden zijn. Ze kunnen niet zonder elkaar en brengen veel tijd met elkaar door terwijl ze vragen stellen, problemen oplossen en elkaar af en toe voor de gek houden.

Deze verhalen zijn een ontdekking! Ze zijn kort en lief, maar ook grappig en verrassend. Beer en ezel zijn nieuwsgierig van aard en dat leidt tot veel experimenten en humoristische situaties. Die twee hebben ook voor alles een oplossing: wanneer ze zo lang geslapen hebben dat het gras over hen heen gegroeid is, eet de ezel het gras gewoon op (hij is tenslotte een planteneter). Maar dat vindingrijke loopt toch ook al eens uit de hand: wanneer de ezel zijn poot breekt en beer meermaals vraagt er iets aan te doen, eindigt hij helemaal in het verband met een gesloten bek omdat beer het gezeur van ezel beu is. En in al dat vallen en opstaan, leren ze vooral hoe belangrijk het is om zichzelf te zijn en wat je kan betekenen voor anderen.

“Ik was op zoek naar iemand die naar me wil luisteren,’ zei de beer.

‘Ik ook,’ zei de ezel.

‘Maar er was niemand,’ zei de beer.

‘Bij mij ook niet,’ zei de ezel.

‘Ik wil wel naar je luisteren,’ zei de beer.

‘Ik ook wel naar jou,’ zei de ezel.

Ze gingen zitten en keken elkaar aan.

Het bleef stil. Heel stil.

Ze wisten niet meer wat ze wilden vertellen.”

Elke korte schets bracht een glimlach op mijn gezicht. Veel van de verhaaltjes zijn ook filosofisch en soms zit er een randje aan dat schuurt. Van wie is het water in de vijver? Wat is iemand missen? Kan je een berg verzetten? Wat betekent nooit? Aby Hartog verweeft zo subtiel filosofische thema’s en gedachten, dat de verhalen spontaan prikkelen om verder na te denken. De tekeningen zijn eenvoudige lijntekeningen die met heel bijzondere tinten worden ingekleurd.

Een frisse aanvulling op de talrijke dierenverhalen en prima materiaal om kinderen aan het denken te zetten!

Luister naar de ezel en de beer (5+)

Aby Hartog (tekst en ill.)  |  ISBN 9789463373128  |  Pelckmans

Met dank aan Uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.