Hoe klink jij? Denkkaravaan leest: Levi’s nieuwe liedje (4+)

Thema: jezelf zijn, ontdekken wie je bent, zelfvertrouwen

In de klas van Levi is het leuk en de juf is lief. De groep leert een mooi nieuw liedje over een prinsesje. Dat gaat in de tekeningen gepaard met heldere gele strepen die als zonnestralen de kinderen omringen. Als Levi zingt fladderen er vlinders in zijn keel en wanneer hij danst krijgt hij haasjesbenen. Die fleurige vlinders en huppelde haasjes worden door Saskia Halfmouw heel vrolijk getekend.

Dan zegt de juf dat Levi ook eens het prinsesje mag zijn. Meteen verandert de sfeer en zien we Levi angstig stilstaan. Hij is een jongen. Hoe kan hij dan het prinsesje zijn? De gele strepen worden blauw en de hazen vluchten weg. Ook Levi rent zo snel hij kan naar zijn oma. Eerst wordt er lang geknuffeld, maar daarna vertelt die warme oma aan Levi dat je altijd jezelf blijft, hoe je er langs de buitenkant ook uitziet. De manier waarop ze dat doet is hartverwarmend en zo eenvoudig.

Wanneer Levi, met lippenstift, oorbellen en halsketting aan weer naar school rent, zijn ook de vlinders en haasjes er weer. Het klaslokaal baadt in het warme gele licht en Levi heeft genoeg moed om te vragen nog een keer te zingen en te dansen. En deze keer wil hij wel het prinsesje zijn en in het midden van de kring liggen.

Hij wéét het gewoon:

dat hij alles kan zijn wat hij wil,

een piratenjongen,

een prinsessenmeisje,

een haasje,

een vlinder -

omdat hij Levi is.

Op de laatste pagina huppelt Levi gelukkig de speelplaats over, met een ooglapje, piratenzwaard en halsketting tussen de andere spelende kinderen. De vlinders en haasjes houden hem gezelschap.

Levi’s nieuwe liedje is mooi in zijn eenvoud. De boodschap dat je jezelf mag zijn en dat je mag ontdekken wie je bent, wordt hier zo subtiel en zacht aangebracht dat je het verhaal meteen in je hart sluit. Edward van de Vendel op zijn best.

Een heerlijk boek om voor te lezen aan kleuters en nadien een gesprek te voeren over jezelf zijn. Herkennen ze de vlinders of het gevoel van de hazenbenen? Wanneer dan? Laat hen eens zichzelf tekenen en op die tekening hun ‘ik’ aanduiden. Dit is een boek om te koesteren.

Levi’s nieuwe liedje (4+)

Edward van de Vendel (auteur)  |  Saskia Halfmouw (ill.)  |  ISBN 9789045129112  |  Querido

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Querido voor het recensie-exemplaar.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis.