Levenswijsheid: 7x boeken voor op je nachtkastje

Als het menselijk bestaan al geen rommeltje is, dan meestal toch een uitdaging. Gelukkig zijn er veel wijze mensen die ons af en toe kunnen bijstaan met goede raad.

Als tiener krabbelde ik ooit mijn slaapkamerplafond vol citaten. Het was voor mij in die tijd een ultieme rebelse daad (eigenlijk was ik echt een hele brave tiener). Maar ik aarzelde geen seconde, die namiddag toen ik mijn zwarte alcoholstift bovenhaalde: ik had het idee dat enkel wijsheden van andere mensen me door mijn woelige en onzekere pubertijd konden loodsen. Dat ze me iets konden leren over hoe het leven te leven en te begrijpen.

De citaten zijn nog altijd te bewonderen in ons ouderlijk huis en waren de start van de liefde voor rake uitspraken, overpeinzingen en mooie zinnen. Mijn dagboeken bevatten ondertussen niet enkel wijsheden van anderen, maar steeds meer pogingen tot poëtische helderheid en reflecties van mezelf.

Voor wie een portie levenswijsheid kan gebruiken, is dit mijn lijstje met werken die je aan het denken zetten, troosten, de wereld door andere ogen laten zien of gewoonweg een moment van rust bezorgen.

De kracht van denken. Wijsheden van 100 filosofen

Lesley Levene  |  ISBN 9789020608977  |  Uitgeverij Pepper Books

De citaten in het boek De kracht van denken. Wijsheden van 100 filosofen zijn specifiek gekozen om je een inzicht te geven in de vraagstukken waar filosofen zich mee bezighouden. Lees je het boek netjes van voor naar achteren, dan krijg je in chronologische volgorde een mooi overzicht van 2500 jaar denken. Bij elke denker vind je ook een heel korte biografie zodat je het denken in de juiste context kan plaatsen. Maar laat dat je niet tegenhouden om het boek op een willekeurige pagina open te slaan en je te verwonderen over al die gedachten van zowel Westerse, Oosterse, mannelijke en vrouwelijke denkers.

Met een fijn voorwoord van Stine Jensen en een inleiding door de auteur die je meteen een opdracht meegeeft: wie verwoordt jouw gedachten het beste wanneer je deze citaten leest?

Mooi vormgegeven boek met citaten van bekende filosofen van over heel de wereld. Daarbij worden ook de tijd en cultuur waarin ze leefden geschetst in een beknopte biografie.

Met dank aan Uitgeverij Pepper Books & L&M Books voor het recensie-exemplaar.

 

Steeds als ik de zin van het leven te pakken heb, komen ze met iets nieuws. Levenslessen van grote filosofen.

Daniel Klein  |  ISBN 9789025307462  |  Athenaeum-Polak & Van Gennep

Daniel Klein hield als jongeman een schriftje bij met korte citaten en levenslessen van grote filosofen, voorzien van eigen commentaar. Hij was ervan overtuigd dat de grote filosofen hem aanwijzingen konden geven over de beste manier om zijn leven in te vullen. Wanneer hij het schriftje terugvindt, raakt hij opnieuw geïnspireerd door wat deze denkers te vertellen hebben over hoe het leven te leven.

Wat zo bijzonder is aan deze verzameling citaten, is dat Klein ze telkens toetst aan zijn eigen ervaringen, kennis en denken van dit moment. Een ideale manier om te ontdekken wat de uitspraken ook voor jezelf kunnen betekenen.

Niet zomaar een citatenboek, maar een verzameling verrassende uitspraken voorzien van humoristische en toegankelijke commentaar. Een inkijk in wat bekende en minder bekende filosofen (Schopenhauer, Camus, Leopardi, Hume, Barth, Singer, Parfit,…) te vertellen hebben over de juiste manier van leven. Citaten die je zelden ergens anders tegenkomt.

 

Drie minuten filosofie. Oude wijsheden om dagelijks even bij stil te staan.

Fabrice Midal  |  ISBN 9789400513389  |  Levboeken

Met 40 quotes van intellectuelen, schrijvers, dichters en kunstenaars nodigt Fabrice Midal je uit om na te denken over je leven. Volgens Midal kan filosofie ons helpen in onze moderne wereld, omdat het ons juist niet vraagt om nog kalmer te worden of nog volmaakter, als een soort robot of algoritme, maar net meer mens te worden. Elk hoofdstuk lees je in 3 minuten: je begint met het citaat, dat door Midal wordt geanalyseerd waardoor je het beter leert begrijpen. Afsluiten doet hij met een korte ‘meditatie’: een vraag waarover je even kan nadenken, een oefening of een uitnodiging de wijsheid meteen in praktijk te brengen.

Dit boek nodigt uit om stil te staan bij wat voor jou van belang is in het leven. De citaten zijn niet allemaal even toegankelijk, maar worden verbonden met alledaagse situaties waardoor dit een zeer praktisch boek is dat verder gaat dan enkel geschreven wijsheden. De meditaties zijn soms abstract, dan weer verrassend speels en nodigen uit tot verwondering en reflectie. Met prachtige omslag.

 

Het troostboek

Matt Haig  |  ISBN 9789048861927  |  Lebowski

Het troostboek is een verzameling overdenkingen, herinneringen en lijstjes die Matt Haig voor zichzelf schreef als houvast in moeilijke tijden. Hij herinnert je eraan dat je niet alleen bent als het bestaan soms zwaar voelt en dat er altijd hoop is, zelfs als die ver weg lijkt.

Het boek is ‘net zo’n rommeltje als het leven zelf’. Soms staat er kort citaat op een pagina, dan weer een lijstje (Tien dingen waar je niet gelukkiger van wordt, Tien boeken die me hebben geholpen, ) of een persoonlijk verhaal. Niet allemaal even vrolijk of opgewekt, maar net daardoor heel echt en herkenbaar.

Een ode aan de eerlijke, kwetsbare en veerkrachtige mens. Voor wie zoekt naar troostend leesvoer en geïnspireerd wil worden door nieuwe perspectieven. Prachtige gedachten en creatieve lijstjes die de schoonheid van ons bestaan, ondanks alles, blootleggen.

“Woorden vangen niet, ze bevrijden.” (M. Haig)

Faalmoed en andere filosofische overdenkingen

Stine Jensen  |  ISBN 9789020608953  |  Uitgeverij Pepper Books

Geen echt citatenboek, maar wel een bundeling columns waarin Stine Jensen filosofeert over liefde, schoonheid, falen en leeftijd. Hedendaagse problemen, eeuwenoude dilemma’s en persoonlijke overpeinzingen worden op een openhartige en kwetsbare manier gebracht.

Een verzameling die je beter laat kijken naar wat er om je heen en in jezelf gebeurt. Stine Jensen gunt je een andere, empathische blik op de realiteit en is niet bang van zelfonderzoek, waardoor je zelf aan het denken wordt gezet. De columns zijn vlot leesbaar, prikkelen je nieuwsgierigheid en zoals dat hoort is humor nooit ver weg.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Rust vinden in een drukke wereld.

Haemin Sunim  |  ISBN 9789022581124  |  De Boekerij

Voor wie in het drukke leven op zoek is naar rustpunten, schreef de Koreaanse boeddhistische monnik Sunim een reeks adviezen en meditatieve teksten. Hij heeft het over liefde, vriendschap, werk, levensdoelen en spiritualiteit met als doel jou te helpen met je levensvragen. Sunim nodigt je uit om op zoek te gaan naar verbinding en zin. Hoe langer je bij zijn korte teksten stilstaat, hoe meer diepgang je vindt.

Een boek vol oprechte en korte boodschappen over hoe mindfulness je kan helpen bij de uitdagingen, emoties en teleurstellingen die bij het leven horen. Is het niet voor de wijsheid, koop dan dit boek voor de prachtige illustraties van Youngcheol Lee!

 

De dagelijkse stoïcijn. 366 overpeinzingen over wijsheid, sereniteit, zelfkennis en veerkracht die je nodig hebt om een goed leven te leiden.

Ryan Holiday & Stephen Hanselman  |  ISBN 9789400512948  |  Levboeken

Wie over het goede leven wil nadenken, komt automatisch bij de stoïcijnen terecht. Deze praktische levensfilosofie leert ons zelfbeheersing, doorzettingsvermogen en wijsheid ontwikkelen. Deze kan je gebruiken om een goed leven te leiden. De dagelijkse stoïcijn bewijst dat het denken en de adviezen van drie stoïcijnse denkers Marcus Aurelius, Epictetus en Seneca nog altijd even modern overkomen. Het boek is ingedeeld in 3 ‘disciplines’: waarneming, handelen en de wil. Elke dag krijg je een behapbaar citaat, waarbij een verhaal wordt verteld, context wordt gegeven, een vraag wordt gesteld of een oefening wordt gesuggereerd.

De citaten in dit boek zal je niet snel aan de muur zien hangen bij hippe koffiebars. Ze gaan voorbij de vluchtigheid en oppervlakkigheid en dwingen je net om het leven ten gronde te onderzoeken. De auteurs van dit boek willen je aanzetten je te verdiepen in de stoïcijnse filosofie en voegden daarom leestips en een verklarende woordenlijst met Griekse termen toe.

Boek met uitgebreide duiding en achtergrond over de stoïcijnse filosofie aan de hand van citaten. Om ondergedompeld en aangemoedigd te worden een goed leven te leiden.

Met dank aan uitgeverij Levboeken voor het recensie-exemplaar.

 

Voor meer filosofie en boekentips kan je terecht op onze blog.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.