Kun je van twee naar drie gaan? Denkkaravaan leest: Ik blijf ook altijd bij jou (4+)

Beer en Eekhoorn zijn altijd samen en vormen een perfect duo. Maar dan wil Kip graag meedoen. Is er wel ruimte voor een nieuwe vriend? Dit ritmische prentenboek laat je op een amusante manier nadenken over thema’s als vriendschap, opkomen voor anderen en ergens bij horen.

Steve Small tekent grappige, maar eenvoudige figuren en slaagt er elke keer opnieuw in om veel emoties te leggen in zijn illustraties. Met een mooi, vrolijk kleurenpalet verbeeldt hij een gigantische beer die onverstoorbaar door het leven lijkt te gaan, een kleine, maar zelfzekere eekhoorn en een energieke kip.

Kip doet er alles aan om Beer en Eekhoorn te overtuigen van haar muzikale kwaliteiten en zo ook deel te mogen uitmaken van hun bandje, maar het duo heeft weinig oog voor haar enthousiaste pogingen. Bovendien: ‘Twee is perfect, maar drie is te veel.’ Wanneer kip verdrietig achterblijft en in de val loopt van drie hongerige wolven (dat geniaal wordt weergegeven door Small en een uiterst spannend moment creëert in het boek), zijn daar gelukkig Beer en Eekhoorn om ‘hun’ kip te redden. En zo start alsnog een muzikale vriendschap, met af en toe zelfs een valse noot.

Sufferds, dat zijn we.

Elk dier weet meteen

dat drie niet teveel is,

maar gewoon twee plus een!

 

Wij dachten:

wij tweetjes – dat is ideaal.

Maar drie is nog beter –

zo niet geniaal.

Smriti Halls schreef een vlot, pakkend en humoristisch verhaal dat wel eens een klassieker zou kunnen worden. Ze speelt op een geweldig originele manier met muziek: de dieren bespelen instrumenten en zingen, maar ook in de taal zelf wordt veel naar muziek verwezen. Joukje Akveld maakte er een ritmische en rijmende vertaling van.

Ik blijf ook altijd bij jou is een mooi (cadeau)boek dat je hart laat zingen én een mooie aanzet biedt om met kinderen te filosoferen over vriendschap. Of om de begrippen veel en weinig te onderzoeken. Want 3 bolletjes ijs is misschien wat veel, maar 3 vrienden? Een lieve opvolger van Ik blijf altijd bij jou.

Gespreksvragen voor nog meer lees- en denkplezier:

  • Ben je vrienden als je dezelfde liedjes zingt?
  • Moeten vrienden dezelfde muziek mooi vinden?
  • Kan iemand teveel vrienden hebben?
  • Wanneer heb je genoeg vrienden?
  • Zijn 3 bolletjes ijs veel of weinig? En 3 regendruppels?
  • Waarvan is er veel in de klas? En in je huis?
  • Waarvan is er te weinig in de klas? En in je huis?
  • Kan je van iets teveel of te weinig hebben?

Ik blijf ook altijd bij jou (4+)

Smriti Halls (tekst)  |  Steve Small (illustraties)

ISBN 9789024598642

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Met dank voor het recensie-exemplaar aan VBKU-uitgevers en Uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.