Kristof van Rossem wint Berrie Heesen Prijs 2021

 

frontImagesLink

Kristof van Rossem mocht op 17 april 2021 de Berrie Heesen Prijs in ontvangst nemen voor zijn boek 'Het filosofisch gesprek'. De jury noemt het boek "noodzakelijk in het landschap van filosoferen met kinderen en jongeren." 

De prijs werd uitgereikt tijdens de online Dag van de Kinderfilosofie die door het Centrum Kinderfilosofie Nederland (CKN) werd georganiseerd. De prijs beloont vernieuwende en creatieve ideeën op het gebied van filosoferen met kinderen en is vernoemd naar Berrie Heesen, inspirator van het filosoferen met kinderen in Nederland.

Ik mocht, als winnaar van de vorige editie (voor mijn spel Vragenvulkaan), Kristof thuis verrassen tijdens de Zoom-meeting waar de uitreiking live gebeurde.

"Toegankelijk, laagdrempelig, vrolijk, gestreng, uitnodigend en geconnecteerd met de realiteit. Vele nuttige tips die meteen inzetbaar zijn. Het boek enthousiasmeert, inspireert en is eerlijk over het levenslange leerproces zonder dat het demotiveert. Een absolute aanrader voor iedereen die wil beginnen met filosofische gesprekken, maar eveneens ook voor zij die al even bezig zijn met filosoferen. Een noodzakelijk boek in het landschap van filosoferen met kinderen en jongeren." (uit het juryrapport)

Ik schreef bij het verschijnen van het boek een recensie die je hier kan lezen.

De eervolle vermeldingen gingen naar:

  • Ilse Daems voor de podcast De natuur was hier. Een gedachtenavontuur voor denkhelden. Uit het juryrapport: "Het project is origineel en toegankelijk. Hier is over nagedacht om zeer participerend met, door en voor kinderen een ‘natuur-doe-filosofeer-project’ op een speelse wijze op poten te zetten. Elk moment wordt benut om de betrokkenheid van alle partijen te vergroten. Dit is de podcast.

 

  • Roeland Schweitzer voor het boek De Tao voor kinderen. "De jury is vol lof over dit materiaal dat kinderen aanzet om na te denken over ‘het leven’, door zowel beeld als tekst. Prachtig om op deze manier door te dringen tot de Tao." Dit is het boek.

Publieksprijs

En dan was er nog de Publieksprijs die gewonnen werd door Annelies Appelhof voor haar theatervoorstelling Wie je dAn wel niet bent, een ontregelend uurtje denk-spektakel voor 10+ over de vraag of je kan kiezen wie je bent.

Kinderjury

Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs, werd er ook een winnaar gekozen door een kinderjury. Dat werd Lisa Roozen met de podcast Filosoofje.

Voor een lijstje van de vorige winnaars, kan je best kijken op kinderfilosofie.nl.

 

 

 

 

 

20200707_1420241-scaled