Een ode aan de fantasie. Denkkaravaan leest: Kleur (4+)

Een jongen doet niets liever dan tekenen – zijn grauwe leven vult zich met kleur door de tekeningen die hij maakt. Hij tekent papegaaiduikers voor hij naar school vertrekt, zijn werkschrift op school vult zich met gekleurde letters en zeedieren en wanneer hij samen met een vriend tekent in de natuur, ziet hij er gelukkig uit.

Als hij van zijn vriend een grote doos kleurpotloden krijgt, wordt zijn fantasie helemaal ontketend: aan het strand vult zijn hoofd zich met heel veel vogels in vrolijke kleuren. Die kleuren en fantasie komen hem ook goed van pas wanneer hij zich in een eng bos bevindt. Plots ziet het bos er een heel stuk vriendelijker uit. Steeds meer dieren en kleuren vullen de wereld van de jongen.

Marieke ten Berge maakte dit woordeloze prentenboek als ode aan de fantasie en om je aan te zetten het leven kleur te geven. De vormgeving heeft wat weg van een stripverhaal: soms wordt een pagina ingedeeld in enkele kleinere kaders met close-ups van de jongen of vergezichten van een landschap. Het gevoelige en hoopvolle verhaal wordt versterkt door het contrast tussen de donkere, grijze wereld en de felle kleuren en wezens die de jongen creëert. Een mooi kijkboek dat aanzet om je eigen verhaal te ontdekken en kleur te geven.

Kleur (4+)

Marieke ten Berge

ISBN 9789047713807  |  Uitgeverij Lemniscaat

Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar.

 

Denk je bij het aankopen van die fijne kinderboeken ook aan de lokale handelaar? Bestel je boek bij een boekhandel via Confituur Boekhandels, Standaard Boekhandel of de vele kleine gespecialiseerde boekhandelaars dichtbij huis. Ook op filosovaardig.nl. vind je heel veel filosofieboeken en -materialen.