Kinderboekenweek 2020

01-10-2020, INSPIRATIE

Knipsel

Bij onze Nederlandse buren wordt in het najaar de Kinderboekenweek gevierd. Het thema is 'En toen?', dus staan boeken in de kijker die de geschiedenis weer tot leven brengen. Er zal gelezen worden (Kinderboekenkrant, Voorleesgids, Kinderboekenweekgeschenk), gezongen en gedanst (een nieuw lied met clip van Kinderen voor Kinderen) en gekeken (livestream van de openingsshow). En gefilosofeerd! Een overzicht van materialen en aanbod van de Nederlandse collega's. Natuurlijk ook bruikbaar buiten de Kinderboekenweek, wanneer je in de klas rond het thema geschiedenis wil nadenken.

Filosoferen op school

Deze online database van Judith Wagensveld staat boordevol gespreksmaterialen om filosofische gesprekken aan te gaan met kinderen. Ook rond het thema geschiedenis vind je materiaal om stil te staan bij de manier waarop we naar de geschiedenis kijken. Is die altijd eerlijk? Kunnen we op verschillende manieren naar de geschiedenis kijken? Wat kunnen we eigenlijk zeker weten? En waar leren we meer van: van de feiten of van de verhalen? Voor alle bouwen.

www.filosoferenopschool.nl/database

 

Vrijheid van Amsterdam

Gratis audiotours waarmee je in de voetsporen van Descartes, Spinoza, Locke, Hobbes en vele andere filosofen wandelt. Op tien belangrijke punten langs de Amsterdamse wandelroutes liggen stoeptegels met quotes uit hun boeken om hen te herinneren. Er is een audiotour voor kinderen en één voor volwassenen.

Er bestaat ook een filosofie-doe-boek 'Wandelgids naar vrijheid' en je kan ook een gids boeken. De uitgever voorziet ook filosofische gesprekken op school tijdens de Kinderboekenweek.

https://www.vrijheidvanamsterdam.nl/nl

 

Oma's, helden en piraten bij De Denkschool

De Denkschool filosofeert op scholen met groepen 1 tot en met 8. Zij selecteerden voor deze kinderen (groep 1-2, 3 tem 5, 6 tem 8) telkens een leuk boek en ontwikkelden daarbij een gespreksidee. Telkens staat een ander thema centraal. Maar dat de kinderen op een prettige manier aan het denken worden gezet, is zeker. Kan je ophouden een held te zijn? Als jouw oma iets vergeet, weet ze het dan niet meer? Zijn er ook goede piraten? Je kan de gespreksideeën downloaden op hun website.

Naar de website van de Denkschool

 

Praattips voor meer leesplezier bij Filosovaardig

Boeken zijn mooi en leerzaam om te lezen, maar ook heel interessant om over na te praten. Voor dit soort gesprekken kun je ook een filosofische insteek kiezen die past bij het thema van de Kinderboekenweek 2020. Filosovaardig helpt je op weg met praattips voor kinderen vanaf 9 jaar.

Naar de gratis download van Filosovaardig